Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Drónra és okos traktorra vágynak a gazdák

2020.09.08. 9:14:00


Öntözési megoldásokra és precíziós fejlesztésekre is fel fogják használni az agrárhiteleket a gazdák. A Budapest Bank felmérte, mik a trendek a mezőgazdaságban.

A magyar gazdák többsége (68 százalék) tervez korszerűsítéseket, 40 százalékuk egyenesen a legmodernebb, precíziós gazdálkodási eszközökbe ruházna be. Harmaduk bankhitel vagy pénzügyi lízing segítségével finanszírozná a korszerűsítést – derül ki a Budapest Bank Agrárgazdasági Indexéből.

A felmérés szerint a járvány hatásait kevésbé érezték meg a gazdák, az aszályos időjárást azonban megsínylették. Az érintettek egyharmada szerint a csapadékszegény tavasz okozta a legnagyobb gondokat. Az időjárás-állóság javításának útját is a fejlesztésekben látják a gazdák. Tavaly átlagosan 110 millió forint értékben ruháztak be, ami tízmillió forinttal több, mint a korábbi év átlagköltése.

Az öntözés fejlesztése az egyik nagy fejlesztési terület. Jelenleg az öntözhető területnek csupán egynegyedén van megoldva a mesterséges vízutánpótlás. A kiszámítható gazdálkodásnak és ezáltal a beruházások megtérülésének is kulcsa az, hogy egy váratlan aszály ne tegye tönkre az évet.

Hasonlóan népszerű a precíziós mezőgazdaság is. Ez a vetőanyag, a műtrágya vagy a növényvédőszerek célzott kijuttatását teszi lehetővé. A technológia egyrészt lehetővé teszi, hogy a terület felmérésével optimalizálják a kijuttatandó mennyiségeket. Így nem kerül felesleges műtrágya vagy növényvédő olyan területekre, ahol ezekre nincs szükség. Másrészt pedig nagyobb termésátlagot lehet elérni. Végül pedig a kellően nagy földterületeken az önvezető mezőgazdasági gépek bevetése is lehetséges.

A gazdák hetven százaléka már korábban belefogott a precíziós mezőgazdasághoz szükséges beszerzésekbe vagy legalább a tervezgetésbe. A válaszadók tíz százaléka idén vásárolni is fog.

 

 Forrás: fintechradar.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket