Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Őstermelők járulékbevallása: nem másolhatóak át az előző negyedévi adatok

2020.11.11. 8:41:00


 

A biztosított mezőgazdasági őstermelőknek a III. negyedévi járulékbevallás benyújtása során az adatokat már nem lehetett átemelni a II. negyedévi bevallásból, mert július 1-től már az új Tbj. 41. szakaszában foglaltak szerint kell meghatározni a kötelezettségeket. A járulék megállapításának elvei nem módosultak, viszont a járulékalap, illetve -mérték változott a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) szerint.

A járulékalap megállapítására vonatkozó szabályok mentén, továbbra is négy csoportba sorolhatóak az őstermelők – írta az Adózóna. A tevékenységét kezdő mezőgazdasági őstermelő havi járulékalapja az eddigi minimálbér helyett a minimálbér 92 százalékára módosult. Kezdőnek változatlanul azt kell tekinteni. Függetlenül attól, hogy ezen jogviszonya alapján biztosított volt-e vagy sem az, aki a tárgyévet megelőző évben nem minősült mezőgazdasági őstermelőnek). Szintén a minimálbér 92 százaléka alapul vételével köteles járulék fizetésére az az őstermelő, akinek az előző évi (támogatásokkal csökkentett) bevétele meghaladta a 8 millió forintot.

Tizenkettedek és százalékok

Ugyanakkor a 8 milliós bevételt el nem érő mezőgazdasági őstermelő az előző évi bevétel (itt már figyelembe kell venni a támogatások összegét is) 15 százalékának az egy tizenketted része után köteles havi szinten a járulékot megállapítani. Július 1. előtt ez a bevétel 20 százalékának az egy tizenketted részét tette ki, tehát magasabb járulékalapot jelentett – írták. Fontos továbbá, hogy a fent említett őstermelők bármelyike dönthet úgy, hogy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében az adóévre vonatkozóan nyilatkozattal vállalja az előzőek szerint megállapítottnál magasabb járulékalap után a járulék fizetését. A törvényt erre a hivatkozásra kattintva lehet megtalálni.Forrás: magro.huKövessen minket