Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Csak a jövő hét elején változik az idő

2020.11.13. 7:11:00


A múlt hét végi naposabb, szárazabb időjárás, amely kedvező lett volna a késésben lévő mezőgazdasági munkák felzárkóztatásához, nem sokáig tartott. A keddtől országszerte beállt ködös, párás, szitálásos idő miatt újra nedvesebb a még kint lévő kukorica. Jövő hétfőig ebben az időben nem is nagyon lesz változás, akkor érkezik egy frontrendszer, mely csapadékot és szelet is hoz, de komolyabb lehűlés nincs láthatáron. Számottevő napsütés majd csak keddtől-szerdától várható.

Az előző egy hét során egy csapadékhullám érintette az ország egyes részeit, még múlt csütörtökön. A csapadék mennyisége akkor jellemzően 5 mm alatt alakult, csak a Duna-Tisza közének déli részén hullott 5-10 mm, míg az északnyugati országrész kimaradt ebből a hullámból (1. ábra). Azóta számottevő mennyiség nem fordult elő, csak ködszitálás fordult elő. Az elmúlt tíz nap során délnyugaton alig esett (2. ábra), arrafelé a legszikkadtabb a talaj fölső rétege, másfelé nagy területen még mindig sáros a felszín (3. ábra). A felső fél méteres talajréteg országszerte nedves, sokfelé telített, a mélyebb rétegekben főleg az Alföldön van még hiány (4. ábra).
A csütörtöki csapadék elvonulása után száraz, napos, és napközben enyhe idő következett. A minimum hőmérséklet nulla fok körül alakult, többfelé gyenge fagyok is előfordultak, miközben napközben 10-15 fokig melegedett a levegő. Vasárnaptól éjjelente egyre nagyobb területen alakultak ki tartós, napközben is megmarad ködfoltok, majd keddtől az egész országot betakarta a köd és az alacsony rétegfelhőzet. A borult időben lecsökkent a napi hőingás, megszűntek az éjszakai fagyok, de napközben is csak 5-7 fok körül maradt a hőmérséklet.

Az őszi mezőgazdasági munkákra kedvezőbb, napos, száraz idő a múlt hét végén nem sokáig tartott, a ködös, újra nyirkos, szitálásos idő újra nem ideális. A kukorica nagyobb része már a magtárakban, de bőven van még kint a határban is. Az utóbbi hetek csapadékos időjárása és a sáros talaj miatt sokáig nem lehetett a munkagépekkel a földekre menni és a magas páratartalom miatt a szemnedvesség is magasabb az optimálásnál. Az őszi búza vetését is akadályozta a sok eső, a korán vetett táblák azonban szépen fejlődnek, mint ahogy a gyomok is. A repce megerősödött, országszerte szép állapotban van.
Érdekességként említjük, hogy a múlt hét végéig tartó enyhe időben a kiskertekben helyenként újra érik a szamóca (5. ábra).
Az NDVI vegetációs index október-november fordulóján az ilyenkor szokásosnál országszerte magasabb értékeket mutat, ez a csapadékos és enyhe, sokfelé fagymentes időnek köszönhető (6. ábra). A főleg szántókkal borított területeken vannak negatív eltérések, melyet a szokásosnál kisebb területen vetett repce magyaráz, másrészt pedig az, hogy a csapadékos idő miatt késett az őszi kalászosok vetése, és így a kelés is.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be immár az új szezonra a Győr, Kaposvár, Békéscsaba és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (7-10. ábra). Az őszi káposztarepce vetése még augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését jelentősen akadályozta, hátráltatta. Mind a mai napig nincs elvetve minden táblán az őszi búza. A korábban, a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődik, mint ahogy az őszi árpa, de sajnos a gyomok is. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár az enyhe ősz hatására.

Az előttünk álló napokban hétfőig nem változik időjárásunk, legfeljebb néhol szakadozhat föl a felhőzet átmenetileg, de marad a borult, párás, helyenként ködös idő, időnként szitálással. A hőmérséklet alig változik, reggel többnyire 2-7, délben 5-9 Celsius fok valószínű. Hétfőn-kedden érkezik majd egy frontrendszer térségünkbe, mely kisöpri a Kárpát-medence alsó légrétegét kitöltő ködös levegőt. A front csapadékot is hoz, előre láthatólag többnyire 5-10 mm-t. A talaj tehát nem fog szikkadni, és a páratartalom is 90% fölött várható. A front elvonulása után, szerdán és csütörtökön már kisüt a nap, viszont megjelennek újra a gyenge fagyok, míg napközben jellemzően 10 fok körül várható a hőmérséklet.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. november 12.


Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).

 Forrás: www.met.huKövessen minket