Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A britek nem akarnak a mezőgazdaságban dolgozni - mi lesz vendégmunkások nélkül?

2020.11.16. 9:00:00


Az Egyesült Királyságban nem új keletű probléma a mezőgazdaságban dolgozó hazai idénymunkások hiánya, mely probléma orvoslására egy kampány is felhívja a figyelmet. Ennek ellenére a gazdák jelezték, hogy továbbra is szükségük lesz külföldi munkavállalókra.

A National Farmers Union (NFU - Anglia legnagyobb mezőgazdasági szakszervezete) adatai alapján amit a BBC-hez juttatott el, kiderül, hogy a 2020-as szezonban az idénymunkások csupán 11%-a volt Brit állampolgár. Ez azért is szomorú, mert ekkor már aktívan futott a „Pick for Britain” kampány, ami ezt a százalékarányt hivatott növelni. A jövő évi helyi munkaerő-növelés érdekében az NFU a kormánytól vár támogatást.

Kertészeti idénymunkások foglalkoztatását felmérő kérdőív segítségével 244 termelő, több mint 30.000 embert munkavállalót tudott munkára előregisztrálni.

Ez a szám a munkákhoz szükséges munkavállalók közel felét tette ki. Az NFU szerint ez a szám ígéretes, de a hosszú távú tervekhez nem elegendő. Martin Haines zöldségtermesztő 150 idénymunkást foglalkoztat Cotswolds-ben, akik többek között tököt, babot és brokkolit takarítanak be a gazdaságban.

Idén a Brexit mellett a koronavírussal is szembe kell nézni, ezért próbáltak még több helyi munkaerőt igénybe venni.

Azonban minden igyekezet ellenére csupán öt brit egyetemistát sikerült toborozni, akik az egyetem kezdés miatt nem is tudtak a szezon végéig munkában maradni.

„Be fogunk fektetni a meglévő helyi munkásaink továbbképzésébe, hogy képesek legyenek elvégezni a feladataikat, ennek ellenére sem jelentkeznek a meghirdetett állásokra. Alapbéren kívüli juttatásokat is biztosítunk, mégsem tudunk több embert bevonzani.” – mondta Mr. Haines

Kemény munka

Az olyan kampányok iránt, mint a kormány által támogatott "Pick For Britain", hatalmas kezdeti érdeklődés mutatkozott.

John Hardman, az egyik legnagyobb munkaerő közvetítő cég, a Hops Labor Solutions igazgatója elmondta, hogy a 30.000 brit jelentkező csupán 4%-a vállalt munkát és a munkát vállalók 1%-a maradt tovább 6 hétnél.

Mr. Hardman elmondta, hogy a hazai munkaerőpiacon kevés az érdeklődő a mezőgazdasági munkák iránt, mivel nem szeretik a nehéz fizikai erőt igénylő munkákat.

„Hogy őszinte legyek az uniós állampolgárok, akik itt szeretnének dolgozni, sokkal produktívabbak, mint a hazai munkaerő.” – tette hozzá az igazgató.

A vállalat az évnek ezen időszakában szokta megkezdeni a tengerentúli munkaerő felkutatását, idén viszont a kormány további intézkedéseire várva ez tolódik.Forrás: magyarmezogazdasag.hu_bbc.com _Szabó BálintKövessen minket