Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

OGY - Agrárminiszter: a felelős gazdálkodást segítik az agráriumot érintő törvénymódosítások

2020.12.21. 8:49:00


A kormány elkötelezett a felelős hal- és vízgazdálkodás mellett és a magyar szőlészet és borászat versenyképességének javítása iránt - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a mezőgazdaságot érintő új jogszabályváltozások kapcsán a parlamentben - tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-t.

    A miniszter - a közlemény szerint - a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény elfogadása alkalmából arra emlékeztetett, hogy a jogszabály módosítása széles társadalmi elfogadottságon nyugszik. A változás biztosítja a horgásztársadalom biztonságos és nyugodt működését. A törvény arra is garanciát jelent, hogy az érintettek teljesíthetik rekreációs igényüket, valamint a halgazdálkodási elvárásokat, amelyek az ökológiai sokszínűség fenntartásához és a természet megóvásához szükségesek.
    A vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról szólva a miniszter kiemelte, hogy az új szabályozás célja az ellenőrizhetőség. A jelenlegi rendszer miatt mintegy százezer illegális kút létesült az országban, amelyek nagyrészt nincsenek nyilvántartva és nehezen lehetett az ellenőrzésüket is megvalósítani. Közös cél a felelős vízgazdálkodás megvalósítása. A kutak láthatóvá, a belőlük kinyert víz pedig mérhetővé válik a monitoring rendszernek köszönhetően.
    Hozzátette: Magyarország öntözési stratégiája a felszíni vizek felhasználására irányul. "Hazánkba kevesebb víz érkezik be, mint amennyit kibocsát, tehát van egy olyan erkölcsi alapunk, amire építkezni kell" - mondta.
    Nagy István szerint az új törvény garantálja azt is, hogy a termelők jó teljesítménye és a környezet védelme is biztosított legyen.
    A szőlészetre és borászatra vonatkozó új jogszabálytervezettel összefüggésben a tárcavezető az ágazat versenyképességére hívta fel a figyelmet. Az előírások ugyanis a tisztességes versenyt erősítik, a visszaélések lehetőségét pedig szűkítik. Az adminisztráció egyszerűsítésével és az online pincekönyv bevezetésével naprakész információkhoz lehet majd hozzájutni, valamint a hatósági bizonyítványok is átláthatóbbá válnak - sorolta Nagy István.
    Kifejtette: a törvény az egész magyar borágazatot lefedi, éppen ezért a tokaji eredetvédelemmel kapcsolatban is csak olyan elvárások fogalmazódhatnak meg, amelyek az érintett borászok közös álláspontját tükrözik. "Fontos célunk, hogy az ágazat szereplői sikeresek legyenek és minél több tételt tudjanak értékesíteni a határainkon belül és kívül egyaránt, mert így lehet nemzetközi szinten is sikeres a magyar bor" - hangsúlyozta az agrártárca vezetője.Forrás: mti

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket