Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Elfogadták a British American Tobacco dohánycég koronavírus-vakcináját

2021.01.22. 9:10:00


A világ egyik legnagyobb dohányvállalata egy lépéssel közelebb került a védőoltás jóváhagyásához, ugyanis a szabályozóbizottságok engedélyezték az újonnan előállított készítményük emberi klinikai tesztelését.

A Lucky Strike, Rothmans és Benson & Hedges márkákat tulajdonló British American Tobacco (BAT) sikeresen teljesítette az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) követelményeit, így a saját fejlesztésű vakcinájukat hamarosan embereken is tesztelhetik.

A BAT szóvivője decemberben úgy nyilatkozott, hogy már elkezdték az oltóanyagok gyártását, ami körülbelül hat hetet vesz igénybe, így leghamarabb január végén, illetve február elején indulhatnak el a humán kísérletek – adta hírül a The Guardian.

A védőoltás speciális komponenseit a cég egyenesen a saját termesztésű dohánynövényeiből vonhatják ki a lehető legkorszerűbb technológia segítségével. Amíg a Pfizer-BioNTech vakcináit -70 Celsius-fokon szükséges tárolni, addig a BAT készítménye szobahőmérsékleten is hatásos maradhat.

A vakcina gyártását a vállalat biotechnológiai osztálya, a Kentucky BioProcessing végzi majd el – ebben az üzemben dolgoztak többek között az Ebola-vírus elleni kezelési módszerek, valamint a szezonális influenza elleni oltások kifejlesztésén.

A Kentucky BioProcessing könnyedén át tudja alakítani a gyárait biomanufaktúrákká, ezáltal képesek lesznek olyan speciális fehérjéket előállítani, amiket máskülönben lehetetlen feladat lenne elkészíteni.

A szóban forgó proteineket a három méter magasra növő dohány szárából és leveleiből nyerhetik ki, ez a folyamat pedig csupán hat hetet vesz igénybe, vagyis a gyártás a többi vakcinával szemben sokkal gyorsabb lehet.

Link:

Our COVID-19 candidate vaccine given approval to progress into human trials

 Forrás: bat.com, Liner.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket