Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés Franciaországban.

2021.02.11. 6:38:00


Szeretném szíves figyelmükbe ajánlani az Agrofórum (2020/12) számában megjelent „A francia dohánytermesztés utolsó mohikánjai – van-e remény a jövőre nézve?” szakmai cikket, melyet Dr. Somogyi Norbert és Gresóné Nesuta Marianna szerző páros készített.

A szerzők írásukban kiválóan mutatják be a dél-francia országbeli dohánytermesztés jelenlegi állapotát, a termesztési gazdasági körülményeit és a jelenleg elérhető piaci lehetőségeket. Az országos dohánytermesztés az elmúlt 5 évben (2014-2019) drasztikusan csökkent. A termelők száma és az ültetett területek nagysága 50%-kal esett vissza, míg a megtermelt mennyiség 45%-kal. A 2020 évi, még nem hivatalos adatok további csökkenést mutatnak. 2019-ben mindössze 526 család foglalkozott termesztéssel, 2.016 ha felületen és 5.252 tonna mennyiséget értékesített.

A franci dohánytermesztést segítve a Universal Europe a helyi termelőket összefogó Termelői Csoporttal többéves szerződést kötött FCV (shisa) és BLY termeltetésére és felvásárlására. Ezzel sikerült a drasztikus csökkenés mértékét lassítani és új piacokat megnyitni a francia termés egy részére.

Fekete Tibor Universal Europe agronómiai koordinátor

Dohánytermesztés Franciaországban letöltéseForrás: AgrofórumKövessen minket