Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A WHO globális jelentése a dohányzás tendenciáiról (2000-2025)

2021.03.09. 7:13:00


A dohány bármilyen formában évente több millió embert betegít meg. 2017-ben körülbelül 8 millió ember halt meg dohányzással összefüggő betegségek következtében.

Várható, hogy az éves halálozási arányok akkor is növekednek, ha a dohányzás aránya csökkenni kezd, mert a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásához több évre van szükség.

Az Egészségügyi Világszervezet tagállamai elkötelezettséget vállaltak 2003-ban a „dohányjárvány” visszafordítása érdekében azáltal, hogy elfogadták a dohányzás visszaszorításáról szóló WHO Keretegyezményt, amely konkrét, bizonyítékokon alapuló intézkedéseket fogalmaz meg.

A Keretegyezmény globális cselekvési terve célkitűzést tartalmaz a dohányzás (füst és füst nélküli) globális elterjedésének csökkentésére (2025-re 30%-kal 2010-hez képest), bár minden tagállam szabadon határozhatja meg a saját célját.

A meghatározott mennyiségi és minőségi mutatók szerint megadott nemzeti adatok lehetővé teszik a prevalenciaszint nemzetközileg összehasonlítható becsléseinek kiszámítását és a tendenciák előrejelzését. Ezekkel a becslésekkel követhető a dohányzás elleni célkitűzések eredményessége.

WHO legújabb jelentése bemutatja a dohányzás arányának indikatív tendenciáit. E jelentés készítéséhez felhasználták a 153 tagországban végzett felméréseket, melyek során a dohányzási magatartásról kérdezték az embereket, bár a füstmentes dohányzási szokásokról nem minden tagállamnak volt adata. A jelentésben kiemelik a tagállamok sikereit az intézkedések teljes elfogadása terén.Forrás: Dr. Szabó RitaKövessen minket