Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A mezőgazdasági biztosítás költségeit támogatásból is lehet fizetni

2021.03.31. 7:34:00


Az állami agrár-kárenyhítési rendszer mellett támogatási konstrukció is segíti a gazdákat.

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok hatásának enyhítése érdekében a korábbi években kialakítottak egy komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert.

A mezőgazdasági termelők öngondoskodáson alapuló felelősségének megerősítése, az állami segítség hatékonyabbá tétele, valamint az érintettek arányos felelősségvállalása jellemzi a több pillére épülő struktúrát.

Új, összetettebb intézkedéscsomagról van szó, amely a továbbfejlesztés mellett új elemként bevezette a mezőgazdasági biztosításokra vonatkozó támogatási konstrukciót is.

Jelenleg a magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer két pillérre épül:

  • I. pillér: notifikált állami támogatást tartalmazó agrárkár-enyhítési rendszer, mely a növénytermesztés legfontosabb természeti és időjárási kockázatait kezeli
  • II. pillér: a legfontosabb természeti és időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás növénytermesztéssel foglalkozó termelők részére

Az intézkedés célja, hogy azon termelők, akik az I. pillér szerinti kárenyhítési alap nyújtotta védelemnél nagyobb mértékben kívánják kezelni az időjárási jelenségekből adódó termelési kockázataikat, a kockázatkezelési eszköztárukat a speciális, mezőgazdasági biztosítással egészíthetik ki.

Többféle biztosítási csomagból lehet választani, alapvetően ilyen típusú káresemények vonatkozásában: jégesőkár, aszálykár, mezőgazdasági árvízkár, téli fagykár, tavaszi fagykár, őszi fagykár, felhőszakadás kár, viharkár.

A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség (megfizetett éves nettó biztosítási díj) 70%-a.

További részletek olvashatóak  a pályázati felhívásban és a kiadott közleményben.Forrás: Agroinform.huKövessen minket