Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Új szerződési forma jön: komoly változásokra készülhetnek az őstermelők

2021.11.05. 6:36:00


Törvényjavaslatot nyújtott be az agrárminiszter a generációváltás megkönnyítése érdekében. Ennek értelmében egy új szerződési formát vezetnének be az őstermelők és egyéni agrárvállalkozók számára a gazdaságok átadásának megkönnyítése érdekében.

Nagy István agrárminiszer a törvényjavaslatot azzal indokolja, hogy „elengedhetetlen az agrárágazat generációs megújulásának segítése”. A gazdaságátadási szerződés csak egy lesz a lehetséges megoldások között, tehát a tulajdonos döntheti el, hogy alkalmazza-e. A vagyon átadása történhet ingyenesen, pénzért, tartás vagy járadék fejében, illetve e formák kombinációjaként – olvasható a HVG.hu oldalán.

Az átadónak vállalnia kell, hogy teljesen befejezi mezőgazdasági tevékenységét. Ugyanakkor úgy is megállapodhat az átvevővel, hogy legfeljebb öt évig együttműködnek, és azalatt a gazdaság átvevője személyesen közreműködik a gazdaság működtetésében. Ilyenkor megosztják a költségeket, és ennek megfelelően részesülnek az eredményből. A javaslat 2023. január 1-i hatályba lépést tartalmaz, vagyis nem biztos, hogy idén elfogadják.

 Forrás: hvg.hu, Fotó: Varga József, a kép illusztrációKövessen minket