Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Elstartolt a Digitális Agrárakadémia! Ingyenes képzések 30 témakörben

2021.11.12. 7:59:00


Bemutatták a Digitális Agrárakadémia tudásmegosztó portált. A digitális technológiák alkalmazásának célja a mezőgazdaságban, hogy termelési és üzem szinten is emelkedjen a jövedelem és a profit.

A magyar agrárium csak abban az esetben tud versenyképes maradni nemzetközi viszonylatban is, ha az innovatív technológiákat mielőbb adaptálja, és a hazai gazdák is elkezdik széles körben alkalmazni, mondta Nagy István agrárminiszter a Digitális Agrárakadémia bemutatása céljából szervezett sajtótájékoztatón november 11-én. A precíziós eszközök, a drónok, a felhőalapú szolgáltatások megkönnyítik a termelők munkáját, de egyúttal a folyamatos tanulást, a naprakész felkészültséget is megkövetelik – hangsúlyozta.

A digitalizáció ma már nem csupán a kényelmi szempontok miatt hangsúlyos, hanem versenytényezővé vált. Az új Közös Agrárpolitikában kiemelt figyelem irányul a környezet védelmére, a biodiverzitás megőrzésére, illetve horizontális célkitűzésként – az európai zöld megállapodásban megfogalmazott törekvések által – a digitalizációs átállás megvalósítására is.

Nagy István úgy véli, hogy a korszerű ismeretek közvetítése a mezőgazdaság egyik legsürgetőbb kihívását, a nemzedékváltást is segíthet megoldani. Ehhez először is el kell oszlatni a vidéki élethez kapcsolódó előítéleteket, bemutatva az agráriumban rejlő lehetőségeket. A versenyképes, korszerű gazdálkodás életre szóló létbiztonságot, munkalehetőséget jelent számukra - tette hozzá. A miniszter bízik benne, hogy egyre több gazda ismeri föl a digitalizáció előnyeit, Magyarország pedig vezető szerepet tölthet be az új technológiák alkalmazásában.

A korszerű ismeretek közvetítése a mezőgazdaság egyik legsürgetőbb kihívását, a nemzedékváltást is segíthet megoldani
– Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba

A digitális mezőgazdaság digitálisan felkészült gazdákat kíván

Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS) a Kormány 2019 augusztusában fogadta el a 1470/2019. (VIII. 1.) Korm. határozattal. A stratégia az ágazat digitalizációjának első mérföldköve.

A DAS célja az, hogy az információk gyűjtésével, feldolgozásával, a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával hozzájáruljon a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez mindezt úgy, hogy a rendelkezésre álló környezeti erőforrások hatékony felhasználására törekszik.

A DAS egyik kiemelt intézkedése az agrárium szereplőinek edukálása, a digitális kompetenciák elsajátításának megkönnyítése, melynek eszköze a Digitális Agrárakadémia.

Digitális Agrárakadémia

A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, versenyképes képzésre van ugyanis szükség. Ma már alapkövetelmény, hogy megfelelő digitális képzést kapjanak az egyetemeken, mondta Schanda Tamás, az Információs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Agrárinfomatikai szaktanácsadók képzésére is szükség van, akik segítenek a digitális átállásban.

Schanda Tamás szerint javíthatja a versenyképességet a digitalizáció, és a kormány azt szeretné, hogy Magyarország a folyamatoknak ne csupán követője, hanem alakítója legyen. Ehhez a korszerű tudásbázis, a megújított szakképzés és felsőoktatás, a kiterjedt kutatóhálózat, az ösztönző jogszabályi környezet, a támogató gazdaságpolitika mellett korszerű, folyamatosan bővülő tudásbázisra van szükség - indokolta a Digitális Agrárakadémia létrehozását. 2019-ben készítették el a Digitális Agrárakadémia első tananyagait.

A Digitális Jólét Program április 1-jén megállapodott három modellváltó egyetemmel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Széchenyi István Egyetemmel (SZE) és az Állatorvostudományi Egyetemmel (ÁOTE). A Digitális Agrárakadémia képzéseken résztvevők igény esetén segítséget kaphatnak saját gazdaságuk digitális fejlesztéséhez is.

A Digitális Agrárakadémia ismeretterjesztő tevékenysége hozzájárul, hogy az ágazat szereplői tudatosan alkalmazhassák a digitális technológiát, termelési és üzem szinten is emelkedjen a jövedelem és a profit.

Elstartol a Digitális Agrárakadémia tudásmegosztó portál

Elindul a Digitális Agrárakadémia (DAA) portálja, ahol hozzáférhetővé válnak a tananyagok, a tudásbázis, a digitális bemutató gazdaságok adatbázisa, valamint a projekt hírei és eseményei. A portált Schanda Tamás, miniszterhelyettes mutatta be. 

A Digitális Agrárakadémia tudásmegosztó portál a https://www.digitalisagrarakademia.hu/ linken érhető el.

A portálon a Digitális Agrárakadémia tananyagai között 9 modulban mintegy 30 témakör érhető el:

I. modul – Farm-menedzsment: alapismeretek, jogi ismeretek, agráradat felhasználása

II. modul – Szántóföld: precíziós gazdálkodás, prezíciós növényvédelem, talajerő-gazdálkodás, gyakorlati talajtan

III. modul – Állattenyésztés: precíziós állattenyésztés, méhészet, aquakultúra, állategészségügy, takarmány

IV. modul – Kertészet: precíziós kertészet, zöldség, szántóföldi és üvegház, gyümölcs

V. modul – Szőlészet: precíziós szőlészet

VI. modul – Erdészet: precíziós erdészet

VII. modul – Precíziós gépek: üzemeltetés, robotok, prediktív gépek karbantartása

VIII. modul – Távérzékelés: monitoring drónok, munkavégzésre alkalmas drónok (például permetező drón), műholdas távérzékelés

IX. modul – Digitális Termelői Piac: E-kereskedelem és sharing economy az agráriumban, minőségbiztosítás, életmód és táplálkozás

A precíziós gépek üzemeltetésével kapcsolatos tananyagok is elérhetőek
– Fotó: Envato

Egyetemek digitális átállása

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a MATE rektorhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy nem csak a gazdálkodás, hanem az egyetem digitális átállása is elengedhetetlen. A Digitális Agrárakadémia portál a MATE szerverein fut, a termelőkkel való folyamatos kapcsolattartásra törekednek. Több mint 11 ezer hektár területet művel jelenleg a MATE, ami azt is jelenti, hogy a termelők az új technológiákat nem csak az interneten, hanem a valóságban is megismerhetik.

Kiemelt szempontnak tartja az egyetem, hogy az innovációk "fogyasztható" formában kerüljenek a termelőkhöz, a Digitális Agrárakadémia lehetőséget biztosít ehhez.

Az agrár- és az élelmiszeripar szorosan együtt működik, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy ezeknek a területekben a fejlesztése egymással összhangban haladjon.

A Digitális Agrárakadémia létrehozásáról a Digitális Jólét Program áprilisi közleménye számolt be. Működési forrásait - mint írták - kormány 2027-ig biztosította.

A honlap a digitalisagrarakademia.hu címen érhető el november 11-től.Forrás: agroinform.Kövessen minket