Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A csőd szélére sodorhatja a román gazdákat is a műtrágya robbanásszerű drágulása

2021.11.15. 6:41:00


Akárcsak Magyarországon, úgy Romániában is robbanásszerűen megnőtt a műtrágyák ára. A mezőgazdasági ágazat képviselői szerint bizonyos műtrágyafajtákhoz tavalyhoz képest jelenleg háromszoros áron lehet hozzájutni. Ez azt eredményezheti, hogy a gazdák költségeinek növekedése miatt megdrágulnak a zöldségfélék, a gabonaféléknél akár 30 százalékos áremelkedést is prognosztizálnak a szakértők. Az iparági szereplők szerint az a félelem is valós, hogy a költségek növekedése csődközeli helyzetbe hozza a kisebb termelőket – számol be a Román Televízió (TVR).

A riport szerint számos gazda dönt inkább úgy, hogy a magas árak miatt kevesebb műtrágyát használ, ennek viszont nagy valószínűséggel kisebb terméshozam lesz az eredménye. Ez pedig végső soron ugyancsak negatívan érintheti a termelőket pénzügyileg is. A TVR szerint számos gazda állítja, hogy a műtrágyát a kereskedők Romániában kétszeres áron forgalmazzák a nyugat-európai árakhoz viszonyítva, a csatorna szerint viszont ez az állítás megalapozatlan. A mezőgazdaságban használt műtrágya 80 százalékát külföldről importálják, és az áremelkedések Romániában is a nemzetközi piacokon tapasztalt trendekhez igazodnak – írta a Pénzcsinálók erdélyi weboldala.

A földgáz áremelkedése is felfelé hajtja a műtrágya árát

A műtrágyagyártásnál a termelési költségek több mint kétharmadát a felhasznált földgáz ára teszi ki, amely szintén rendkívüli mértékben emelkedett az elmúlt időszakban – írták. Sajnos Magyarországon sem jobb a helyzet, sok termelőnek okoz gondot, hogy a jókora áremelkedés miatt a tavalyihoz képest lényegesen drágábban tudják beszerezni a műtrágyákat. A helyzet nagyon nehéz, ezért akik tehetik, igyekeznek a lehető leghatékonyabban megtervezni és kivitelezni a kijuttatást a hazai termőtalajokra.Forrás: magro.huKövessen minket