Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohány szerkezetátalakítási kötelezettségek, és a csekély összegű támogatási kérelmek beadása

2022.01.28. 8:28:00


Ahogyan azt a termelők már megszokhatták, az év kezdetét követően viszonylag hamar elérkezik a szerkezetátalakítás tárgyévi kötelezettségeinek teljesítéséről történő számadás, és a (mezőgazdasági és általános) csekély összegű támogatási kérelmek beadása. A dokumentumokat 2022. február 15-ig kell beadni, azonban a benyújtás határidejére vonatkozó jogszabály-módosítás kiadása van folyamatban.

A programban azok a dohánytermelő gazdák érintettek, akik támogatási jogosultsággal rendelkeznek, saját maguk, vagy együttműködő partnerrel teljesítették a munkaórára, vagy átvállalt munkaórára, illetve árbevételre vonatkozó előírásokat. Ezek a kötelezettségek magukban foglalják az alábbiakat: legalább a szerkezetátalakítási jogosultságok számával megegyező SAPS igénylést, jogosultságonként 500 munkaóra elismert élőmunka ráfordítást, valamint jogosultságonként tárgyévente 200.000 forint árbevétel teljesítését. E kötelezettségek teljesítésére vonatkozóan mezőgazdasági csekély összegű támogatás igényelhető (legfeljebb 5 jogosultságig). A támogatás további feltételei, hogy rendelkezni kell elsődleges feldolgozóval kötött szerződéssel és a leadott dohányról szóló szigorú számadású átvételi igazolással.

A fentieken túl általános csekély összegű támogatás igényelhető, ha a dohánytermelő minden jogosultsága után működtet vagy bérel 0,2 egység dohányszárítót. Az igényléshez mesterséges szárítás esetén a dohányszárító működéséről üzemnapló vezetése szolgál igazolásként, természetes szárítás esetén a fűzőzsinegről szóló saját névre kiállított számla.

A nyilatkozatot, illetve támogatási kérelmet a K0217 számú nyomtatványon postai úton kell benyújtani az ügyfél lakhelye/székhelye szerint illetékes Megyei Kormányhivatalhoz. Bővebb információt a teendőkről az 53/2015. (IX.14.) FM rendelet, valamint a Magyar Államkincstár 6/2022. (2022. I. 12.) számú közleménye tartalmaz.Forrás: NAKKövessen minket