Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Viharkárok a mezőgazdaságban: vizsgálják a rendkívüli támogatási lehetőségeket

2022.02.01. 8:20:00


Az Agrárminisztérium megkezdte annak vizsgálatát milyen módon lehetne rendkívüli, közvetlen támogatási lehetőséget adni a károsultaknak.

hétvégi viharok okozta mezőgazdasági károk elsősorban a fóliás zöldségtermesztést érintették. Az Agrárminisztérium megkezdte annak vizsgálatát, hogy költségvetési átcsoportosítás révén milyen módon lehetne rendkívüli, közvetlen támogatási lehetőséget biztosítani a kárt szenvedett gazdálkodóknak.

A szaktárca a költségvetési átcsoportosítás lehetőségét keresi

A kiterjedt mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer - az uniós szabályok keretei között - a fólia alatti növénykultúrában keletkezett károkat kezeli a kárenyhítési alap révén. A termelőeszközökben keletkezett károk okozta jövedelemcsökkenést a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer kezeli. Ezeken túlmenően keresi a szaktárca a költségvetési átcsoportosítás lehetőségét.

A falugazdászok közreműködésével mérik fel a károkat

Az Agrárminisztérium a pontos helyzetkép érdekében felkéri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, hogy a falugazdászok közreműködésével mérje fel a fedett növénytermesztő eszközökben keletkezett károkat. Javasoljuk az érintetteknek, hogy káraikat a falugazdászoknál jelezzék, hiszen a tényleges károkról azok felmérése után lehet teljes képet kapni.

A tárca ezen felül a biztosítótársaságoktól azt kéri, hogy a mezőgazdasági termelők termelési eszközökben, gazdasági épületekben keletkezett, vihar- és homokverés miatti kárbejelentéseit prioritásként kezeljék, a helyszíni kár-felmérésekkor soron kívül járjanak el, hiszen a termeléshez szükséges eszközökben keletkezett károkról van szó.

 Forrás: agrofórumKövessen minket