Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Szakértő: az agrártermékek fogyasztóinak jelentős árnövekedésre kell felkészülniük

2022.04.11. 8:34:00


Minden korábbinál nagyobb alkalmazkodási készséget követel az orosz–ukrán háború a hazai mezőgazdasági vállalkozásoktól – mondta az Info-Rádiónak az MKB Bank és a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója.

A pandémia és az orosz–ukrán háborús helyzet miatt rendkívüli időszak előtt áll a hazai agrárium, az agrárpiaci és az agrártermelés minden korábbinál kiszámíthatatlanabbá vált – mondta Hollósi Dávid, az MKB Bank és a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója. A negatív hatások között kiemelte, hogy szinte minden alapanyagot, így a vetőmagot és a műtrágyát is sokkal nehezebb beszerezni, az árak pedig hétről hétre érezhetően emelkednek.

A szakember szerint a maximálisra kell az alkalmazkodási képességet feltornázni, mert a kétszerese-háromszorosa ma a termelési költség annak, ami korábban volt, az üzemanyagárak is az egekben vannak, ezért a termelési költségek nagyon meg fognak növekedni.

"Egyelőre az látszik, hogy a növénytermesztésben a gabonaértékesítés bevételei ezt nagyjából lekövetik, de az állattenyésztésben még nem, várhatóan ott is lesz egy átárazódás annak érdekében, hogy ágazat túlélje a jelenlegi helyzetet. Valószínűleg a fogyasztói oldalon egy jelentős árnövekedésre kell berendezkedni"– mondta az ügyvezető igazgató.

Hollósi Dávid úgy véli, a reálgazdasági tényezők drasztikus megváltozása mellett van még egy fontos tényező, ez pedig a pénzügyi terhek növekedése.

"Nagyon komoly kamatemelési ciklusban van az egész világ, Magyarország is, és nehezebben lesznek kitermelhetőek a banki költségek, kamatok, mint korábban, hiszen megnövekedtek a termelési költségek, magasabbak a kamatszintek és nem biztos, hogy az értékesítési árak minden ágazatban ezt le tudják követni" – tette hozzá.

Az MKB Bank és a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója azt is hangsúlyozta, hogya következő években 9000 milliárd forintnyi vidékfejlesztési beruházás valósulhat meg,a negatív hatások miatt azonban a felelősség is sokkal nagyobb, hogy miként használják fel ezeket a támogatásokat.

"Nagyon nagy szám ez a beruházási tömeg, az ágazati szereplőknek nagyon össze kell fogniuk, így a bankoknak, a garanciaintézményeknek, a kockázatitőke-alapoknak és természetesen a szabályzóknak, illetve a támogató hatóságnak, mert az eddigieknél sokkal rugalmasabb és innovatívabb gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy meg tudjon valósulni az a cél, hogy 2030-ra a magyar mezőgazdaság hatékonyságát nagyon erőteljesen közelítsük a nyugat-európai átlaghoz" – mondta Hollósi Dávid.

A gazdák figyelmét fel kell hívni arra, hogy a változó kamatkörnyezetben óvatosabban szabad kockázatot vállalni és emellett az eddigieknél valamivel több fedezetre, illetve önerőre lesz szükség ahhoz, hogy meg tudjanak valósulni a tervezett beruházások – tette hozzá.Forrás: infostartKövessen minket