Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kijev szerint Oroszország több százezer tonna gabonát lopott el

2022.05.02. 6:31:00


Az orosz erők több százezer tonna gabonát „loptak el” a megszállt ukrajnai területekről – állította szombaton az ukrán mezőgazdasági miniszter helyettese.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

Tarasz Viszockij az ukrán állami televíziónak adott interjúban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a megszállt területeken tárolt – szerinte 1,5 millió tonna – gabona nagy részét az orosz erők valószínűleg eltulajdonították.

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön azzal vádolta meg Oroszországot, hogy gabonát lop a megszállt területekről, ami a tárca szerint növeli a világ élelmiszerellátásával kapcsolatos fenyegetést.

Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszter szerint az ellopott gabonamennyiség megnőtt az elmúlt két hétben.

„Ezt személyesen hallottam a megszállt területeken lévő több gabonasiló tulajdonosaitól. Ez egyszerűen rablás. És mindenütt ez történik a megszállt területeken” – idézte a tárca Szolszkijt.

A miniszter szerint egy ilyen helyzet élelmiszerellátási gondokat okozhat a jelenleg nem ukrán kézen lévő területeken. „Rövidesen itt az aratás az ország déli részén. A mezőgazdák azonban ebben a helyzetben nyugodtan mondhatják: van indítókulcsuk a traktorokhoz, arassanak maguk, ha akarnak” – így Szolszkij.

A tárca pénteken közölte, hogy

hat ukrajnai megyében fejezték be a kora tavaszi vetést az orosz invázió ellenére.

Ukrajna huszonnégy megyéből áll, de a keleti Luhanszk megyében a heves harcok miatt nem terveznek vetést. A tárca 2022-re nem közölt aratási előrejelzést, míg szakértők szerint a tavalyi 86 tonnás milliós aratással szemben idén 41,1 millió tonnás gabonatermés várható Ukrajnában.

Az APK-Inform tanácsadó cég szerint 2022/23-ban összesen 33,2 millió tonnás export várható, a júniusban végződő 2021/22 évad 45,5 tonnája helyett.Forrás: hiradó mtvKövessen minket