Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A világ mezőgazdasági nagyhatalmai léptek az élelmiszerválság elkerülésére

2022.05.09. 7:23:00


Bejelentették, miként tervezik pótolni a világ mezőgazdasági piacán Ukrajna hatalmas gabona- vagy étolajtermeléséből eredő veszteségeket.

A mezőgazdasági nagyhatalmak, köztük az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália pénteken a Kereskedelmi Világszervezet székhelyén kiadott közös nyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy az ukrajnai orosz támadás okozta sokkhatások ellenére is biztosítják a világ élelmezésbiztonságát.

"Vállaljuk, együttműködünk annak érdekében, hogy mindenki számára legyen elegendő élelmiszer, beleértve a legszegényebbeket, a legkiszolgáltatottabbakat és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőket is" - írták közös nyilatkozatukban.

Emellett ígéretet tettek arra, hogy az élelmiszer- és mezőgazdasági piacok "nyitottak, kiszámíthatók és átláthatók maradnak, és nem vezetnek be indokolatlan korlátozó kereskedelmi intézkedéseket" az agrár-élelmiszeripari termékekre vagy a mezőgazdasági termelés szempontjából kulcsfontosságú termékekre. Az aláírók azt is hangsúlyozzák, hogy a helyzet kezelésére hozott sürgősségi intézkedéseknek minimálisan torzítóknak, ideigleneseknek, célzottaknak és arányosaknak kell lenniük.

A Világélelmezési Program keretében vásárolt termékekkel igyekeznek pótolni elsősorban a világ mezőgazdasági piacán Ukrajna hatalmas gabona- vagy étolajtermeléséből eredő veszteségeket,

és ezeket a termékeket mentesítik az exportkorlátozások vagy tilalmak alól.

Mint azt az Infostart is megírta, az ukrán fekete-tengeri kikötők blokádja, valamint a háború okozta más infrastrukturális nehézségek miatt csaknem 25 millió tonna gabonát nem tud exportálni Ukrajna - közölte pénteken az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) illetékese.

Oroszország és Ukrajna egyaránt jelentős búza-, kukorica-, repce- és napraforgóolaj-exportőr, előbbi egyben a világ legnagyobb műtrágya- és földgázszállítója is.

Oroszország február 24-i ukrajnai támadása és a Moszkvát sújtó gazdasági szankciók megszakították a búza és más élelmiszerek szállítását mindkét országból, ami az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedéséhez vezetett, különösen a feltörekvő országokban.

 Forrás: infostartKövessen minket