Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

34 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az első negyedévben

2022.05.25. 8:02:00


2022 I. negyedévében 34 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak, elsősorban a növényi termékek 38 százalékos drágulása következményeként. Az állatok és állati termékek ára 24 százalékkal nőtt. Bár a beruházások, illetve a termelő-felhasználás összetevői is jelentősen drágultak, a ráfordítási árak főként a műtrágyák (195 százalék) ár növekedése miatt lettek 37 százalékkal magasabbak – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Szinte minden tényező az árak növekedését eredményezi

A drasztikus áremelkedést több tényező együttesen okozta az elmúlt időszakban. A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok nem szűntek meg teljesen, emellett a gazdasági kilábalással párhuzamosan az energiaárak is emelkedtek. Ágazaton belüli, elsősorban állategészségügyi problémák is fokozták a drágulást. Mindezhez jött legutóbb az orosz-ukrán háború, amely élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot hozott a világpiacon, ami a ráfordítások árát és a keresletet is az jelentősen emelte.

A búza és a kukorica ára továbbra is meredeken emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 54, illetve 61 százalékkal növekedett. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a háború miatt kialakult szállítási problémák állnak.

A burgonya és a zöldség ára 25, illetve 12 százalékkal magasabb volt az év I. negyedévében az előző év azonos időszakinál.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a vágósertés ára

Az élő állatok ára 24 százalékkal nőtt 2022 I. negyedévében. A vágócsirke felvásárlási ára 2021. január óta folyamatosan növekszik, 2022 I. negyedévben 34 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében csökkent a vágócsirke kibocsátási mennyisége, miközben a termelési költségek jelentősen növekedtek, mindezek a tényezők pedig érvényesültek a termelői árakban is. A vágósertés ára 2022 márciusában az előző hónaphoz képest 40 százalékkal emelkedett, és megközelítette a Covid19-járvány előtti csúcsot. 2020 tavaszán a korlátozások miatt a kereslet számottevően csökkent, ami az árak zuhanását, majd a vágósertés termelésének csökkentését eredményezte. A jelenlegi erőteljes drágulásnak elsősorban a kereslet élénkülése, illetve a termelési költségek drasztikus növekedése az oka.

Ráfordítási árak

2022. I. negyedévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 37 százalékos növekedése a folyó termelő-felhasználás 41 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 12 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelő-felhasználás összetevői jelentősen drágultak, a legnagyobb mértékben, 195 százalékkal a műtrágyák. 2020 vége óta folyamatosan emelkedtek a műtrágyaárak, az ugrásszerű növekedés 2021 III. negyedévében kezdődött. A leginkább a nitrogénműtrágyák ára nőtt, közel 3,5-szer kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt. A drágulás a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz nagymértékű áremelkedésének a hatása.

A takarmányok ára jelentősen, közel 34 százalékkal nőtt, ezen belül az egyszerű takarmányoké 43, a keveréktakarmányoké 27 százalékkal. Az alapanyagok drágulása miatt a takarmányárak 2020 IV. negyedévében kezdődött emelkedése folytatódott, 2021 azonos időszakához képest 13 százalékkal kerültek többe a takarmányok.

A növényvédő szerek 13, az állatgyógyászati készítmények 9,5 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 32, ezen belül az üzemanyagoké 24 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épület-beruházások árszínvonala 12, a gépberuházásoké 7,1 százalékkal emelkedett.

Mivel a ráfordítási árak a termelői áraknál jobban emelkedtek, így az agrárolló értéke 98,1 százalék volt 2022 I. negyedévében, míg az előző év azonos időszakában 105,3 százalék.

 Forrás: Üzletem.huKövessen minket