Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az élelmiszerbiztonság nem fenntartható az energiaárak csökkenése nélkül

2022.11.07. 8:29:00


A szankciós élelmiszerár-emelkedés megfékezése és az élelmezésbiztonság növelése érdekében is változtatni kell a Brüsszel által erőltetett szankciós politikán, rövid távon is csökkenteni kell az energiaárakat, és intézkedéseket kell hozni az agrárvállalkozások finanszírozására – közölte dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár a „Fenntartható mezőgazdasági és élelmezési rendszerek kiépítése a változó környezetben: közös kihívások, átalakító megoldások” címmel rendezett OECD Mezőgazdasági Bizottság miniszteri ülésén hangsúlyozta, hogy komoly kihívást jelent a mezőgazdasági termelékenység növelése és a klímavédelmi intézkedések együttes végrehajtása, amely csak úgy oldható meg, ha átalakítjuk a termelésünket és az éghajlati viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fajtákat, technológiákat választunk. Ehhez szoros társadalmi együttműködésre van szükség a gazdákkal és a fogyasztókkal is, hiszen a fogyasztási és termelési szokásokat kell megváltoztatnunk. Kitért arra, hogy Magyarország jövője és versenyképessége szempontjából meghatározó, hogy miként tud megélhetést és továbbtanulási lehetőséget biztosítani a vidéken élők számára.

Felszólalásában szólt arról is, hogy Magyarország többek között magasabb előleget fizet az uniós közvetlen támogatásokra, rendkívül kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelt tesz elérhetővé a mezőgazdasági vállalkozások számára, hitelmoratóriumot vezet be a mezőgazdasági vállalkozások forgóeszköz- és beruházási hiteleire a 2022 szeptemberétől 2023 decemberéig tartó időszakra, a feldolgozóipari vállalkozások pedig a 2022. október és december közötti időszakra energiaköltség-támogatásban részesülnek.

"Az agrárium sikerességének záloga a jól képzett munkaerő. Az ágazat rohamosan változik, egyre nagyobb teret hódítanak az újfajta tudást és látásmódot követelő technológiák, melyek teljesen átformálják az ágazatot. A jövő agrároktatásának egyik legfontosabb feladata ezeknek a képességeknek a sikeres átadásában rejlik. Nagy lehetőséget jelent valamennyi tagállam számára a nemzetközi kutatásokba történő bekapcsolódás, az elért tudományos eredmények szakpolitikákban való felhasználása" – húzta alá a helyettes államtitkár.

A miniszteri ülés margóján Ökrös Oszkár kétoldalú egyeztetést folytatott Frédéric Lamberttel, a francia Agrárminisztérium EU Ügyekért és Nemzetközi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával.Forrás: AMKövessen minket