Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Január végén indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason

2023.01.18. 8:00:00


Január 30-án indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone Kft. együttműködésében - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

    A szakképesítés megszerzésével lehetőség nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére.
    A képzési tematika nemcsak a növényvédelmi, térinformatikai, jogi és repüléstechnikai ismereteket tartalmazza, hanem kiegészül a MATE Szent István Biztonságkutató Központja által oktatott, a kritikus infrastruktúrák és létfontosságú rendszerek védelmével kapcsolatos drónos alkalmazásokkal is.
    Az elméleti képzés, a számítógépes térinformatikai munkaállomások a MATE kedden átadott Öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központjában, a szarvasi Halászati Kutatóintézet (HAKI) területén lesznek.
    A hiánypótló képzésre szép számú érdeklődő van - mondta a beruházás átadóján Gyuricza Csaba rektor. "Növényvédelmi drónpilóta képzésben egyetem ilyen mélységig még nem vett részt piaci partnerrel közösen" - jegyezte meg.
    Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője az egyetem által kiadott közlemény szerint a képzéssel kapcsolatban közölte, a dél-alföldi régióban ez az első növényvédelmi drónpilóta képzés, amelyre éves szinten akár 250 hallgatót is tudnak fogadni. A cég hét éve foglalkozik a drónok mezőgazdasági felhasználásával és több mint 500 drónpilótát képeztek ezideáig.
    Bozán Csaba projektvezető, a MATE Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjának vezetője az MTI-nek elmondta, a végzett drónpilóták az általuk felvett adatokat ki is tudják majd értékelni, így "léphetnek egyet a precíziós gazdálkodás irányába". Amihez még persze talajszintű adatokra is szükség van - jegyezte meg.
    Napjainkban a drónok szerepe vitathatatlan; mezőgazdasági, építőipari, biztonságtechnikai, valamint rend- és polgárvédelmi felhasználásuk egyaránt kiemelt fontosságú, ezért a képzésen szerezhető tudás piaci értéke is rendkívüli - közölte az egyetem.Forrás: mtiKövessen minket