Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Ömlik a pénz, több mint 5300 milliárd forintot fordítunk a mezőgazdaság támogatására

2023.01.26. 8:22:00


Nagy István agrárminiszter elmondta: több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig. A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy változások lesznek a földalapú támogatásokban. Ismertetése szerint egy hektár megművelt terület után 147 eurót kaphatnak a gazdák, azonban a legkisebb, 10 hektáron termelők ehhez kapnak még további 80 eurót, 150 hektárig bezárólag pedig még 40 euróra jogosultak a gazdálkodók. 

A következő ciklusban 46 százalékkal több forrást tudnak juttatni a gazdáknak az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatásokból, az ökológiai gazdálkodást folytató területeknek 64 százalékkal több támogatás jut – tette hozzá a miniszter az Agrárminisztérium közleménye alapján. A legfontosabb feladatnak nevezte azt, hogy a gazdákat megismertessék ezekkel a lehetőségekkel.

Elmondta azt is, hogy Magyarországra 5377 milliárd forint agrártámogatás érkezik az Európai Uniótól. A tárcavezető felidézte: a magyar agrárfejlesztések nemzeti forrásból történő társfinanszírozását 80 százalékra emelik. Ebbe a kabinet több mint 2300 milliárd forintot tesz bele annak érdekében, hogy a hazai gazdák versenyképességét javítani tudják – mondta.

Beruházások, Talajelőkészítés, állattenyésztés

Nagy István a beruházásokkal kapcsolatban említette az állattenyésztési telepek megújítását a legkorszerűbb technológiával, a szárító-, tároló- és hűtőkapacitások kiépítését, valamint a precíziós gazdálkodás támogatását. Az agrárminiszter szólt arról is, hogy a történelmi mértékű aszály több mint egymillió hektárt sújtott, ezért gyorsan tényleges segítséget kellett adni a gazdáknak. Példaként sorolta a kamatstopot, kamattámogatott hitel biztosítását, valamint azt, hogy a gazdák a területalapú támogatásukat megemelt összegű előleg formájában kapták meg, mert létkérdés volt, hogy az őszi vetések, talajelőkészítési munkálatok rendben tudjanak lezajlani.Forrás: www.magro.hu _ mti_ https://kormany.hu/hirek/tobb-mint-5300-milliard-forintot-forditunk-az-agrarium-tamogatasaraKövessen minket