Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés Németországban

2011.12.01. 8:22:22







A borús jövő ellenére a termelők bizakodók, remélik, hogy terméküket a piac értékeli és megfizeti majd. Ennek megfelelően mindent megtesznek, hogy az általuk előállított termék minden szempontból megfeleljen a piaci elvárásoknak.


 


A német mezőgazdaságban a dohánytermesztés a klasszikus kis kultúrákhoz tartozik, de ez a pozíciója is folyamatosan gyengül a dohánytermő területek csökkenésével. Korábban 10.000 tonna körüli mennyiséget termeltek a Flue Cured Virginia, Burley és Dark Air Cured fajtacsoportokból. Ez a volumen 2009-re az alábbiak szerint esett vissza: FCV 4.743 tonna, Burley 2.145 tonna, Dark 1.290 tonna. Németországban így az összesen megtermelt és értékesített mennyiség a támogatások szétválasztása előtt 8.178 tonna volt. 2011 termesztési évben a várható mennyiség közel 50%-al esik vissza, a megkötött szerződések és a termelői érdekképviselet becslése alapján. A Burley termesztése megszűnt, mivel az elsődleges feldolgozók nem kötöttek szerződést a termelőkkel. A felhasználó cigarettagyárak nem kívánják a 2010-ben drasztikusan megemelkedett árakat tovább emelni, így a termékeikben kiváltották a németországi Burley dohányt. Az FCV termesztése 4.000 tonnára esett vissza, míg a Dark várható mennyisége 400 tonnára. A piaci előrejelzések szerint az FCV tovább fog csökkenni, mert a fermentált dohány piacon eladhatatlan a 3 €/kg áron felvásárolt leveles dohányból előállított fermentált dohány.



A borús jövő ellenére a termelők  bizakodók, remélik, hogy terméküket a piac értékeli és megfizeti majd. Ennek megfelelően mindent megtesznek, hogy az általuk előállított termék minden szempontból megfeleljen a piaci elvárásoknak.























Kövessen minket