Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Köszöntő


 Prof. Dr. Borsos János Tisztelettel Köszöntöm a magyar dohánytermelők kicsiny, de lelkes táborát, akik ezt a kultúrát a hazai agrárgazdaságban nagy áldozatok árán, reményeikből táplálkozva életben tartják.

A 10. évvel ezelőtt induló és most megújuló „elektronikus hírmondó” reményeink szerint továbbra is hasznos eszköz lesz abban a kegyetlen versenyben, ami ma a dohány-világpiacon zajlik. „A jól informáltság” ma már nem társasági sikk, hanem a gazdasági siker eszköztárának nélkülözhetetlen kelléke. A megbízható gyors tájékoztatás azonban nem csak a gazdasági verseny meghatározó része, hanem a szolidaritás erősítésének építő köve. Egymásról tudni, majd egymásért tenni, és közösen fellépni megbízható információk nélkül hatásosan szinte lehetetlen.

A tudás fenntartása, állandó frissítése a másik „fegyver” a gazdasági versenyben, amit előmozdíthat ez a jól hozzáférhető elektronikus hírközlés is. Azonban azt is látni kell, hogy ez nem egy hírorgánum a sok közül, hanem ez a dohánytermelőké és az ezt segítő környezeté az üzleti partnereké, a szolgáltatóké, a kiszolgálóké, legyen az materiális, szellemi vagy éppen szervezési és igazgatási természetű. S végül vetíthetjük hatását saját családi létünkre, a dohánykertészek boldogulására. Ez pedig nem más, mint az európai dohánytermesztés stabilitása és ebben a magyar pozíciók megtartása megerősítése.

A MADOSZ erőfeszítései immár több éve kiemelkednek, szinte önmagát múlja felül, de egyre inkább a vertikum támogatása nélkül! Reméljük a nyitottság, a naprakész információk elősegítik a piaci érdekellentétekben is a felülemelkedést és megtalálják a közös nevezőt a vertikumban, ami jobb társadalmi pozíciót eredményezhet a dohánynak, ennek a biztos adóalanynak, a helybenntartó munkaadónak, ezen tradicionális agráripari kultúrának, amelynek fenntartása ugyan morálisan vitatott, de gazdasági szükségszerűsége mindaddig elvitathatatlan, amíg társadalmi igényként jelentkezik a dohány és annak művelése.

Ezek a gondolatok jutottak eszembe, amikor ismét útjára engedjük ezt az elektronikus hírmondót. És még mondanék valamit emlékeztetőül, amit a MADOSZ alakuló ülésén is hangoztattam: ezt a kultúrát csak az összefogás tarthatja életben, ezért lételemünk kell, legyen a szolidaritás az egész öreg kontinensen, a vertikum teljes kiterjedésében. Ez a hírforrás pedig legyen így is mindnyájunk hasznára, a kölcsönös bizalomra épülő erőfeszítések árán.

 

Prof. Dr. Borsos János







Kövessen minket