Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A Román dohánytermelők termelni akarnak.

2011.12.01. 8:33:16



Az első termesztési szerződések megkötése óta, termelőinkkel közösen azon dolgozunk, hogy mindkettőnk számára kiszámítható és jövedelmező együttműködést biztosítsunk, melynek az alapja a kölcsönös korrekt piaci magatartás. Bízunk benne, hogy a továbbiakban tovább bővíthetjük termelői körünket, mert a Romániában termelt burley dohány az ULT Magyarország Zrt vevői által elfogadott és az jelenleg megfelelő értékesítési piaccal rendelkezik.



A Román dohánytermesztés az elmúlt években drasztikus mértékben visszaesett a korábbi évtizedek termesztési szintjéhez képest. Ennek a visszaesésnek nagyon sok oka volt. A felvásárlói piac a fermentálók privatizációját követően teljesen átrendeződött, kiszámíthatatlanná és bizonytalanná vált. A felvásárlók között megjelentek olyan hazai és külföldi vállalkozások, melyek a termelők helyzetét kihasználva, visszaéltek a helyzetükkel.


Sajnos a termelők sem vették komolyan a szerződésekben rögzített minőségi követelményeket és sok esetben a felvásárlók felé további feldolgozásra alkalmatlan terméket szállítottak, sokszor azok „dohányéhségét” kihasználva. A támogatások kiszámíthatatlanok, bizonytalanok voltak, a legtöbb esetben éveket csúsztak. Volt olyan is, hogy egyes megyék dohánytermelői nem kaptak támogatást, míg más megyék termelői viszont igen. Ez a helyzet mára lassan megváltozott az EU csatlakozást követő évek során. Most elmondhatjuk, hogy a csatlakozási 13.000 tonna körüli éves kvótával szemben a 2011-es termesztési szezonban 1.500 tonna becsült szerződött mennyiséggel lehet számolni.


Az idén 6 felvásárló, vagy elsődleges feldolgozó van jelen a leveles dohánypiacon. Minden „elsődleges feldolgozónak” az éves tevékenységét megelőzően egy hivatalos regisztrációs folyamaton kell átesnie a Román Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Ennek az engedélynek a hiányában a tevékenységét senki sem folytathatja. Az ULT Magyarország Zrt 2007-benn kezdte meg itt a felvásárlási tevékenységét és 2011-ben a legnagyobb szerződéses állománnyal rendelkező piaci szereplő. 10 termelői csoporttal kötöttünk szerződést és valósítottunk meg szoros együttműködést. Az első termesztési szerződések megkötése óta, termelőinkkel közösen azon dolgozunk, hogy mindkettőnk számára kiszámítható és jövedelmező együttműködést biztosítsunk, melynek az alapja a kölcsönös korrekt piaci magatartás. Bízunk benne, hogy a továbbiakban tovább bővíthetjük termelői körünket, mert a Romániában termelt burley dohány az ULT Magyarország Zrt vevői által elfogadott és az jelenleg megfelelő értékesítési piaccal rendelkezik.






 










 









Kövessen minket