Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Agroport-D Kft. virginia dohányfajtái

2013.05.02. 14:33:00





 

 

Agroport-D Kft. virginia dohányfajtái

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HEVESI 9

Közepes termetű F1 hibrid. Hasznosítható leveleinek száma 16-18. Fejlődési erélye palántaágyban és szántóföldön egyaránt közepes. Értékes tulajdonsága a korai érés. A burgonya Y vírussal szembeni ellenállósága jó, a fekete gyökérrothadással és alternáriával szemben közepesen ellenálló. Termőképessége (átlagos körülmények között) 2300-2400 kg/ha, termésbiztonsága jó. Az érés jeleit jól mutatja, szárítás folyamán jól színeződik. Szárazanyaga narancssárga, tartalmas, tetszetős, jó degusztációs értékű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HEVESI 17

Közepes termetű F1 hibrid. Hasznosítható leveleinek száma 20-22. Fejlődési erélye palántaágyban és szántóföldön közepes. A burgonya Y vírussal szembeni ellenálló-képessége jobb, a fekete gyökérrothadással és peronoszpórával szembeni ellenállósága azonos a Hevesi 9 fajtáéval. Termőképessége (2600-2800 kg/ha), termésbiztonsága jó. Az érés jeleit jól mutatja, de csak az éretten betakarított levelek színeződnek kedvezően. A szárított anyag narancssárga, jó szövetű, kedvező degusztációs értékű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HEVESI 19

Közepes termetű, a Hevesi 9-re nagyon hasonlító F1 hibrid. Hasznosítható leveleinek száma 18-20 db. Fejlődési erélye palántaágyban és szántóföldön egyaránt közepes. Korai virágzású és érésű. A burgonya Y vírussal szembeni ellenállósága a Hevesi 9-nél jobb, a fekete gyökérrothadással és alternáriával szemben közepesen ellenálló. Termőképessége 2400-2600 kg/ha, termésbiztonsága jó. Az érés jeleit jól mutatja, a szárítás folyamán jól színeződik. Szárazanyaga narancssárga, tartalmas, jó szöveti szerkezetű. Jó degusztációs értékű. A Hevesi 9 fajtáéhoz hasonló termesztési körülményeket igényel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HEVESI 20 fajtajelölt

Közepes termetű, a Hevesi 9-re hasonlító, de annál sötétebb zöld színű és valamivel keskenyebb levelű F1 hibrid. Hasznosítható leveleinek száma 18-20 db. Fejlődési erélye palántaágyban és szántóföldön egyaránt közepes. Korai virágzású és érésű, de a Hevesi 9 után virágzik néhány nappal. Burgonya Y ellenállósága gyengébb, mint a Hevesi 9 fajtáé. Különleges tulajdonsága, hogy a virginia fajtacsoportban – az AGROPORT-D Kft. által nemesített fajták közül egyedülálló módon ellenálló a dohány mozaik vírussal szemben. Termőképessége 2300-2400 kg/ha, termésbiztonsága jó, a Hevesi 9 fajtáéhoz hasonló termesztési körülményeket igényel. Az érés jeleit jól mutatja, a szárítás folyamán jól színeződik. Szárazanyaga narancssárga, tartalmas, jó szöveti szerkezetű. Jó degusztációs értékű.

 

 









Kövessen minket