A nyers dohány piaci rendtartása az Európai Unióban
2005.11.23. 21:53:06 A dohányfajtákat az alábbi fajtatípusokba sorolják:
• I. mesterséges úton szárított
• II. természetes úton szárított világos dohány
• III. természetes úton szárított sötét dohány
• V. napon szárított
• IV. tűzön szárított
• VI. Basma
• VII. Katerini
• VIII. Kabo-Koulaki
A nyers dohány piaci rendtartása az Európai Unióban
A nyers dohány piacszervezése a 2401 KN szám alatti nyers vagy feldolgozatlan dohányra
vonatkozik az alábbiak szerint:
• jövedelemtámogatási rendszer,
• termelési orientáció és korlátozás,
• harmadik országgal folytatott kereskedelem.
A dohányfajtákat az alábbi fajtatípusokba sorolják:
• I. mesterséges úton szárított
• II. természetes úton szárított világos dohány
• III. természetes úton szárított sötét dohány
• V. napon szárított
• IV. tűzön szárított
• VI. Basma
• VII. Katerini
• VIII. Kabo-Koulaki
Termelői csoportok
Tagállami elismerésük kérelem alapján történik. Ezek a szerveződések :
• nem végezhetik a dohány elsődleges feldolgozását,
• egy dohánytermelő csak egy termelői csoporthoz tartozhat.
Létrehozásuk a tagok kezdeményezésére történik, azzal acéllal, hogy a termelő tagok
termelését kollektíven a piac igényihez igazítsák. Működésüket alapító okirat szabályozza, és
csak a nyers dohány termelésére vonatkozik.
A kvótamennyiségük tonnában meghatározva nagyobb, mint az adott tagállamra
meghatározott garanciaküszöb százaléka.
Legalább egyéves tagság után a tagsági viszony megszüntethető, ha a tag legkésőbb október
31.-ig írásban értesíti kilépési szándékáról a csoportot, amely a következő betakarítás
kezdetén lép hatályba, könyvelésük alapján a külön támogatás felhasználásáról teljes körű
ellenőrzésre nyílik mód.
A tagállamok illetékességi körébe tartozik a termelői csoportok elismertetése. Az elismerési
kérelmek elbírálása a beadástól számított 60 napon belül történik. A feltételek nem teljesülése
esetén az elismerés visszavonható.
A tanulmány teljes anyagának letőltése pdf. formátumban.