Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohányipari szabályozás: egészség vs. foglalkoztatás

2010.08.19. 8:48:05 2010.08.19.



Foglalkoztatási válságot okozhat Európában a dohány-adalékanyag betiltását tartalmazó WHO javaslat. Magyarországon legalább tízezren, Európában pedig háromszázezren válhatnak munkanélkülivé a javaslat miatt, adja hírül a hirado.hu
.



Glattfelder BélaA több ezer, nagyrészt a Nyírségben élő, szakképzetlen, főként a roma kisebbséghez tartozó ember munkalehetősége szűnne meg. Ez egy amúgy is hátrányos helyzetű térség, nagyon nehéz itt munkát találni. Ha ez az idénymunka lehetőség megszűnik, még nehezebb lesz a megélhetésük - mondta Glattfelder Béla a hirado.hu-nak. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint fontos felhívni az unió figyelmét az esetleges foglalkoztatási válságra.



A WHO az adalékanyagok betiltásával kívánja csökkenteni a dohányosok számát. A világszervezet előrejelzése szerint ugyanis 2025-re a jelenlegi 1,3 milliárdról, 1,7 milliárdra emelkedik a dohányosok száma. Sokan azonban úgy vélik, attól, hogy a gyártók nem használhatnak adalékanyagokat még nem lesz kevesebb dohányos.



Glattfelder Béla szerint a szabályozás valójában nem az egészség, hanem a piacok védelméről szól.



Forrás: hírportál.hu







Kövessen minket