Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Veszélyben a nyírségi kisebbségi integráció

2010.06.15. 8:51:07

2010.06.15.


SAJTÓKÖZLEMÉNY



Veszélyben a nyírségi kisebbségi integráció

A WHO egészségügyi jogszabálya véget vethet a nyírségi dohánytermelésnek



A Nemzetközi Dohánytermelők Szövetsége (ITGA) és a Magyar Dohánytermelők Szövetsége (MADOSZ) után a minap az Európai Dohánytermelők Szövetsége (UNITAB) is aggodalmát fejezte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányellenőrzési Keretegyezményének (FCTC) május végén napvilágot látott javaslataival kapcsolatban. A május 25-i ITGA közlemény szerint kanadai szabályozások mintájára a WHO 2010-től megtiltaná, illetve korlátozná a dohánytermékek adalékanyag használatát, a dohányok keverését és az ízesítő anyagok alkalmazását, ami közvetetten a magyar dohánytermékek 90%-ában megtalálható Burley dohányfajtának a megszűnéséhez vezethet.



Az UNITAB becslései szerint a szabályozás hatására 70,000 európai dohánytermelő megélhetése kerülhet veszélybe, ezek közé tartoznak azok a magyar Burley dohánytermelők is, akik mintegy 10 000 ember megélhetését biztosítják a foglalkoztatás révén. A nyírbátori kistérségben folyik a magyar dohánytermelés oroszlánrésze, a régióban található Pócspetrit és környékét ráadásul kiemelten érintik a kilátásba helyezett FCTC szabályozások, hiszen az 1800 fős településen főszezonban több száz fő dolgozik a dohánytermő földeken. A kistérségben mintegy 1080 hektáron folyik dohánytermesztés. A dohányföldeken dolgozók megélhetését veszélybe sodró jogszabályi javaslat azért is olyan tragikus, mert Pócspetrin, Ófehértón és a környező településeken járva megfigyelhető a korábban hátrányos helyzetben lévő kisebbségi munkások példa értékű integrációja, hiszen a többségben romákból és nőkből álló csoport a mezőgazdasági munkáknak köszönhetően ma már tisztességes megélhetést tud biztosítani családja számára. Megszűntek az etnikai konfliktusok, eltűnt a szociális szakadék a romák és nem romák között, sőt, Pócspetri környékén gyakran a dohányföldeken is dolgozó romáké a leggondosabban ápolt porta.



Az EU jelenleg is támogatja a dohánytermelők foglalkoztatását, hiszen a termőföldek megszűnésével rendkívül korlátozottá válnának a gazdaságilag elmaradott térségben élő, alulkvalifikált munkások lehetőségei.



Bényei Illés, a MADOSZ elnöke is kiemelten kezelendő ügynek tartja a Nyírségben zajló és jelenleg veszélybe kerülni látszó integrációt, hiszen ennek köszönhetően például a gyerekek rendszeresen járnak iskolába, sőt több roma családnak is sikerült felsőfokú intézménybe küldenie gyermekét. „Az ügyet felkarolva országos, és akár európai szinten is példa állítható a hátrányos helyzetűek sorsának javítására és az etnikai problémák megoldására” – vélekedik a szövetség elnöke.



Magyarországon napjainkban mintegy 25 000 ember kerül közvetlen, vagy közvetett munkakapcsolatba ezzel a kultúrával. A foglalkoztatottak száma magában foglalja a termelő és annak termelő tevékenységében résztvevő, de sokszor más tevékenységet is folytató családtagjait, valamint a mintegy hat hónapon keresztül foglalkoztatott mezőgazdasági munkásokat, továbbá a feldolgozáshoz kapcsolódó munkaerőt is. Az Észak-alföldi régióban található a dohánytermelésben foglalkoztatottak létszámának több mint 74%-a, míg a Dél-alföldi régióban 19,8%-a, a többi régiókban csupán 5,66%-a. A foglalkoztatottak 70%-a nő, 93%-a pedig nem rendelkezik szakképzettséggel, több mint pedig fele roma származású.



A termesztés megszűnésével ugyanakkor, a fentebb említett hátrányos helyzetű régiókban 10 000 elsősorban szakképzetlen női és roma kisebbséghez tartozó munkavállaló válik munkanélkülivé, amely tovább fogja rontani a régiók helyzetét. A termelés fenntartása ezért nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is ezekben a térségekben.



További információ:

Seres Nikolett

nikolett.seres@youngandpartners.hu

20/455-7470



Interjúkészítési lehetőség:

Bényei Illés

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke

20/390-2789


SAJTÓKÖZLEMÉNY letöltése itt









Kövessen minket