Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Egy tanulmány szerint a WHO ajánlásai gazdasági katasztrófát okoznak Afrikában - ITGA

2010.11.11. 8:47:50

2010.11.11.



Egy független gazdasági hatástanulmány (Economic Impact Assessment, EIA) szerint a WHO javaslata 3,6 millió munkahelyet sodor súlyos veszélybe öt szegénység által sújtott afrikai ország dohánytermelő ágazatában.



A burley dohányfajta gazdasági szerepe Afrikában és a termelés csökkenésének várható hatása címet viselő tanulmány megállapítja, hogy Malawiban, Mozambikban, Ugandában, Zambiában és Zimbabwéban több mint 3,6 millió ember megélhetése közvetlenül a dohánytermeléstől függ, további 12 millió ember megélhetése pedig közvetve van kitéve a dohányipari ágazatot érintő fejleményeknek.


 A tanulmány rámutat, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint a Burley dohány keresletének összeomlása Malawi gazdasági teljesítményének 20 százalékos visszaesését idézné elő egy éven belül. Egy ilyen mértékű gazdasági visszaesés kiheveréséhez Malawinak több évtizedre is szüksége lenne. A régióra mért közvetett hatás is súlyos lenne. A dohányellenőrzési keretszerződésnek (Framework Convention of Tobacco Control; FCTC) adott legutóbbi WHO ajánlások az adalékok teljes tilalmát javasolják a dohánytermékekben. A tilalom gyakorlatilag felszámolná a világ fogyasztásának felét adó dohánykeverék cigaretták gyártását és drasztikusan visszavetné a Burley és Oriental dohányfajták iránti keresletet.


A világ 171 országának képviselői döntenek a kérdésben a WHO által az érintett felek bevonásával rendezett konferencián (Conference of the Parties; COP) november 15 és 20 között Uruguayban. A tilalmat annak ellenére is ki akarja mondatni a WHO, hogy saját maga is elismerte, az adalékmentes dohánytermékek éppen olyan veszélyesek az egészségre

mint az adalékanyagokat tartalmazók.


A dohánytermesztők nemzetközi szervezetének (International Tobacco Growers Association; ITGA) ügyvezető igazgatója Antonio Abrunhosa a hatástanulmányról szólva kijelentette: Igazolja azt, amit már hónapok óta mondunk. A WHO ajánlásainak elfogadása súlyos gazdasági és szociális válságba sodorná Afrika dohánytermeléstől függő legszegényebb országait. Csak Malawiban a dolgozóknak hetven százaléka van közvetlen vagy közvetett módon a dohányipar alkalmazásában. Számukra nincs más alternatíva és ilyesmiről a WHO sem gondoskodik. Az ITGA annak ellenére sem kapott helyet a tárgyalóasztalnál, hogy már régen megkongatta a vészharangot, amit a WHO egyszerűen csak akadékoskodásnak nyilvánított.


A WHO magatartását azonban egyre több ország kérdőjelezi meg, kezdve a Kelet- és Dél-Afrikai Közös Piaccal (Common Market for Eastern and Southern Africa; COMESA), ami legutóbbi csúcstalálkozóján felkérte 19 tagját a WHO javaslatának elutasítására és felszólította a WHO-t az érintett felek bevonására a tárgyalásokba.



Szeptemberben a Karibi Országok Közösségének (CARICOM) 15 tagországa hozott hasonló döntést a WHO javaslatának elutasításáról és az elmúlt hetekben az Afrikai Unió (AU) mezőgazdasági és kereskedelmi minisztereinek tanácskozása is aggodalmainak adott hangot az ajánlásokkal kapcsolatban és kérte azok elutasítását.



A tanulmány világosan feltárja a javaslat pusztító következményeit Afrikában és hogy mennyire fontos lenne, hogy a WHO pontosan megértse ilyen és hasonló javaslatainak következményeit.



Nem szabad eltűrni az olyan zárt ajtók mögötti döntéshozatalt, mint amire Uruguayban is sor kerül. Különösen akkor nem, ha milliók megélhetéséről van szó. Nem egészségügyi miniszterek és dohányellenes csoportok feladata eldönteni hol és mit termelhetnek a gazdák és mit nem. Felszólítjuk az uruguayi tanácskozáson részt vevő kormányokat, hogy vessenek ennek véget amíg még nem késő. - mondta Antonio Abrunhosa.




A tanulmány megtekinthető a következő oldalon: http://ingredientsban.tobaccoleaf.org/


letöltés itt


Forrás: ITGA












Kövessen minket