Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Emlékeztető FVM 2006. január 16. /rendeletmódosítás /

2006.03.10. 13:02:16

Emlékeztető



Az egyeztetés időpontja: 2006. január 16. 11óra

Helyszín: 343 sz. tárgyaló



Résztvevők:



FVM részéről:

Dr. Mikó Zoltán, főosztályvezető Közösségi Kifizetések Szabályozási és Felügyeleti Főosztály

Bukai Andrej vezető tanácsos, Agrárpiaci Főosztály

Dr. Pásztor Tamás főosztályvezető-helyettes, Jogszabály-előkészítő Főosztály

Barta István tanácsos, Mezőgazdasági és Szakigazgatási Főosztály

Papp Júlia tanácsos, Közösségi Kifizetések Szabályozási és Felügyeleti Főosztály



Termelői oldal:

Bényei Illés elnök, Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége

Kocsis Miklós, Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége

Eisler József, Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége



Feldolgozói oldal:

Bittner Imre vezérigazgató, ULT Magyarország Rt.

Fekete Tibor, ULT Magyarország Rt.

Benedek János vezérigazgató, DOFER Rt.

Sánta János, DOFER Rt.



Dr. Mikó Zoltán (FVM): A Minisztériumon belül a Közösségi Kifizetések Szabályozási és Felügyeleti Főosztály a felelős az egyes top-up jogcímekkel kapcsolatos koordinációért, illetve a kiegészítő nemzeti támogatás igénybevételéről szóló rendet megalkotásáért, amelynek megjelentetése február közepére várható.

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége által korábban megküldött javaslatok a minisztériumban megvitatásra kerültek. Az indítványok közül a minisztérium lehetőséget lát a dohány termelői csoportra végleges elismertetésre vonatkozó éves árbevételi korlát 100 millió forintra történő csökkentésre, dohánytermelési jog bevezetésére, azonban a kvóta mérték meghatározása kizárólag termelői csoportok között történhet.

Az Európai Bizottság dohány top-up kifizetés tárgyában írt levele, valamint a Bizottság munkatársaival történt konzultáció alapján a dohány termékpálya szigorúbb szabályozására kell számítani a jövőben. Legnehezebb feladat az elsődleges feldolgozónak átadott dohány mennyiségre vonatkozó előírások teljesítésével kapcsolatos szabályozás kérdése. Továbbá az elsődleges feldolgozónak jogot kell biztosítani a tenyészidőszakban történő ellenőrzésekre.

A szabályozás kialakításánál figyelemmel kell lenni a SAPS-ról az SPS rendszerre történő átállásra.

A különböző javaslatok Termékpálya Bizottság által történő megvitatása elengedhetetlen.



Bukai Andrej (FVM): A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének küldöttgyűlésén tájékoztatta a feleket a szigorításra vonatkozó elképzelésekről. A Termékpálya Bizottság ülésére leghamarabb a következő héten kerülhet sor. A kötelező 3 éves termelői csoport tagságra vonatkozó termelői kérés már részben megoldott, mivel a csoportok 2003-ban alakultak meg. A tagnak múlt évben lehetősége volt termelői csoport módosítására.



Termelői oldal:



Bényei Illés, Kocsis Miklós (MADOSZ): Jelenleg a jövedelmezőség a támogatással sincs biztosítva, ezért a szabályozás kialakításánál stratégiai célkitűzés kell, azért hogy a dohány termelés gazdaságos legyen. A felvásárlási ár további csökkentését meg kell akadályozni. A Küldöttgyűlés egyik napirendi pontja volt a top-up támogatás kifizetés feltételeinek megvitatása, amely alapján a Küldöttgyűlés a szigorításra vonatkozó feltételek rendeleti szinten történő szabályozását nem támogatja, álláspontjuk szerint a termék értékesítés szintjén ez megoldható. Véleményük szerint rendeleti szinten kizárólag a minimálisan szükséges feltételek legyenek meghatározva. A kvóta kérdésben álláspontjuk az, hogy a kvóta a termelők között kerüljön szétosztásra. Az árbevételi korlát 300 millió forintról 100 millió forintra történő csökkentése jelentős lépés lenne, azonban „gyengébb” esztendő esetén ez a korlát is problémát okozna egyes termelői csoportoknak. Így – tekintettel a felvásárlási árra – legalább 75 millió Ft-ra való csökkentést javasolnak. Továbbá problémát vet fel a banki finanszírozás, ellehetetleníti a termelőket, illetve a termelői csoportokat is. Az elsődleges feldolgozók ellenőrzési joga az eddigi eljárásrend alapján is rendezve volt, amellyel eddig is éltek.



Feldolgozói oldal:



Bittner Imre, Fekete Tibor (ULT Mo. Rt.): A rendelet megalkotásánál alapvető szempont , hogy biztosítva legyen a kiszámíthatóság és a spekuláció lehetőségének kizárása. Támogatják, hogy a koppenhágai megállapodásban foglalt támogatási mérték eljusson a termelőkhöz. A költséggel arányos támogatási szint kiszámítása a termelők gazdasági biztonságának elengedhetetlen feltétel. A szabályozási feltételek rendeleti szinten történő meghatározását az Rt. támogatja. Továbbá támogatja azt is, hogy egy esetleges piaci zavar esetén a termelői csoport más feldolgozó felé is értékesítheti a megtermelt mennyiséget. A DOFER Rt-vel folytatott egyeztetésnek megfelelően a minimális szint meghatározását elengedhetetlennek találják, ezen felül a tényleges leszállított mennyiség alapján kerüljön a támogatás meghatározásra. Az ULT Mo. Rt. Álláspontja szerint a minimális szint 1600 kg/ha-ban elfogadható.

A tervezetekre vonatkozólag elmondta, hogy amennyiben a tavalyi rendelethez képest a két kiegészítés bekerül az idei jogszabályba, úgy támogatják a rendeletet. A jelenlegi rendelet tervezet a termelői csoportok hatáskörének kibővítését tartalmazza.

A kvóta szabályozásra vonatkozólag elmondta, hogy az Agrárpiaci Főosztály munkatársának álláspontját támogatja. A kvótaelosztás kérdésében nyitottak, de az igazságos elosztás biztosítása nehézségekbe ütközhet.

További kérdésként merül fel, hogy az alapadat szolgáltató részéről kiállított igazolás jogilag szabályosnak tekinthető-e?



Sánta János (DOFER Rt.): Az árbevételi korlát 100 millió forintra történő csökkentését, a kötelező termelői csoport tagság 3 évről 1 évre történő módosítását, továbbá a termelői csoportok fermentálókkal történő szerződéskötését támogatják. A mennyiség rendeletben történő szabályozását – tekintettel arra, hogy a termelők 15-20%-ának problémát okozna – nem támogatják. A jelenleg elhangzott küszöbérték magasnak találja, a maximum 1200 kg/ha értéknél nem lehet magasabb.



Dr. Mikó Zoltán (FVM): A szerződés láncolat (termelő-termelői csoport, termelői csoport-fermentálók) rendeletben történő szabályozása elengedhetetlen. Az MVH a termelői csoport, illetve elsődleges feldolgozók között jogvita rendezésébe nem szólhat bele. A mennyiségre vonatkozó probléma megoldása lehet, hogy a termelői csoport és az elsődleges feldolgozók között szerződés tartalmazza az erre vonatkozó minimumot, az MVH pedig az iratok, valamint a kötelező helyszíni ellenőrzések alapján a szerződés teljesítését vizsgálja.



Bényei Illés, Kocsis Miklós (MADOSZ): A szigorítások rendeletben történő szabályozását továbbra is ellenzik. A fermentálók által történő termelői jogosultság ellenőrzésének lehetőségét támogatják. Az igazolás a fermentálók által történő kiadással az elsődleges feldolgozóhoz hatósági jogkör kerülne, mert kizárólag ezzel az igazolással válik jogosulttá a termelő a támogatás megszerzéséhez. Az igazolás kiadása folyamatában hatósági személyek részételét (pl: falugazdászok) támogatja, különben amennyiben a fermentáló nem állítja ki az igazolást a polgári peres eljárás végére a termelő gazdaságilag ellehetetlenül. Az esetleges kedvezőtlen időjárási feltételek nagyban befolyásolják a megtermelt mennyiséget. A vis maior esetek kezelését szintén szabályozni kell. A termelési jog feltételrendszerének kialakításánál fontos szempont kell, hogy legyen, hogy azon termelők kapják meg akik a dohány termesztésben jelenleg is részt vesznek, nehogy a kárpótlási folyamathoz hasonló probléma merüljön fel.



Dr. Pásztor Tamás (FVM): A vis maior esetekre vonatkozó problémakört a 109/2004-es FVM rendelet szabályozza, amely szerint a Miniszter állapítja meg az adott területre vonatkozó vis maior feltételeket, külön szabályozás nem szükséges, a jogszabályi környezet rendelkezésre áll.



Bittner Imre (ULT Mo.Rt.): Szerződéssel nem lehet feloldani a mennyiségre vonatkozó problémát, a minimális mennyiséget rendeletben kell szabályozni.



Sánta János (DOFER Rt.): A minimális mennyiség a termelői csoport és a termelő közötti szerződés keretében kerüljön szabályozásra.



Szünet:



Bényei Illés (MADOSZ): A termelői oldal javaslata, hogy a fermentálók és a termelői csoportok az előző évi átlagtermés alatt ne köthessenek szerződést. Továbbá az 1200 t/ha minimum határ alatt támogatás a termelő részére nem jár.



Bittner Imre (ULT-Mo Rt.) 1,5 tonna/ha minimális mennyiség még az Rt szinten elfogadható lenne.



Dr. Mikó Zoltán (FVM): Az egyeztetésen a termelői oldal elmozdulása figyelhető meg. A Főosztály elfogadja, hogy a minimális mennyiség a vonatkozó rendeletbe beépítésre kerüljön. Azonban a minimális mennyiség meghatározásához további egyeztetés szükséges, mert a magas mennyiségi határ problémát jelenthet a termelőknek. A vis maior esetek szabályozására vonatkozó kérését a főosztály megvizsgálja. Az átdolgozott szövegjavaslat Termékpálya Bizottság által történő megvitatása szükséges, amelyre leghamarabb a jövő héten kerülhet sor.





Budapest, 2006. január 17.


Az emlékeztető eredeti változata


Kapcsolodó anyagok:


A Dohány Termékpálya Bizottság -hitelesített emlékeztető-


Rendeletmódosítás - emlékeztető a 2005. dec.21-i tárgyalásról-











Kövessen minket