Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Védekezni kell!

2013.06.25. 9:53:30

2013.06.24.



Az elmúlt időszak rendkívül meleg és száraz időjárása segített a dohánytripsz (Thrips tabaci) egyedeinek gyors felszaporodásában.



Fekete Tibor, ULT Magyarország Zrt.



 



A 15 éves csapdázási programunkban még soha sem találkoztunk ilyen magas, egy hét alatt, a dohány ültetvényekbe betelepülő dohánytripsz egyedszámmal. Ezek a rovarok a dohányültetvényekben tovább szaporodva jelentős gazdasági kárt okoznak táplálkozásuk során a levelek szívogatásával.



 




  • Elsődleges kártételük következtében, mely a táplálkozásuk során okozott sérülésekből ered, a betakarított és megszárított dohánylevelek a későbbiekben alacsonyabb ipari felhasználási értéket képviselnek, így a felvásárlás során alacsonyabb minőségi osztályba kerülnek besorolásra. Ez jelentős árbevétel kiesést okoz majd a dohánytermelőknek.

  • Másodlagos kártételük, hogy a TSWV vírussal fertőzött dohánytövekről az utolsó, áttelelő nemzedékük a vírust átvihetik a következő termesztési szezon palántáira a palántaágyban, vagy a kiültetést követően a szántóföldön. A több éves tapasztalat az, hogy minden második áttelelő rovar vírusvektor, tehát a TSWV vírussal meg tudja fertőzni a palánta ágyban lévő, vagy a frissen kiültetett palántát.



A védekezés most elengedhetetlen. Ezzel csökkenthetjük az idei gazdasági kárt, valamint csökkenthetjük annak esélyét, hogy a betelepedett rovarok tovább szaporodva az áttelelő nemzedékkel tovább vigyék a vírusfertőzést a következő termésre. A védekezésre a továbbiakban a termesztési szezon során az imidacloprid hatóanyagú készítményeket javasoljuk 0,25 l/ha dózisban az engedélyokiratban meghatározott felhasználási előírásoknak megfelelően. Az időben elvégzett védekezéssel nagymértékben lecsökkenthetjük az ültetvényben betelepedett egyedszámot.



Fekete Tibor, ULT Magyarország Zrt.









Kövessen minket