Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A DOFER ZRt. elkezdte a dohány felvásárlást

2024.08.03. 6:55:00


     Orosz Tibor
 termeltetési vezető
     DOFER ZRt.

Megkezdte a Virginia dohányok felvásárlását a hazai dohánytermesztés 42%-át integráló DOFER Dohányfermentáló ZRt. A termelői dohányok felvásárlása az idén a szokásosnál hamarabb, július 31-én kezdődött el a Nyíregyházi telephelyen a francia dohányfajták átvételével.

A korai kezdést a 2024-es termelési év extrém időjárási viszonyai indokolták. Azok a francia dohányfajtákat termelők, akik április utolsó napjaiban ültették a dohányt, már június végén elkezdték a dohánylevelek törését és most jellemzően a felső anya- és hegylevelek betakarításánál tartanak. A hazai fajták betakarítása mintegy másfél - két héttel később kezdődött el. A betakarítás összességében jelenleg 30% körüli szinten tart.

 Sajnálatos tény, hogy a kedvező májusi és júniusi időjárást követően júliusban rendkívüli forróság és tartós csapadékhiány lépett fel, ami az öntözetlen területeken nagymértékben csökkentette a terméskilátásokat. Jellemző a kényszerérés és a levelek felsülése. A tartós kánikula az öntözött területeken is megviseli a dohányokat, ahol a termelők megállás nélkül üzemeltetik az öntözőberendezéseket.

Fokozza a problémát, hogy az júniusi intenzív esőzések több termőhelyen jelentős tápanyag kimosódással jártak, így a felgyorsult levélérést nehezen tudja követni az optimális érési állapotban történő betakarítás.

Mindezek ellenére, amennyiben a napokban megérkezik a csapadék és hűvösebbre fordul az időjárás, még jó közepes terméssel számolhat a DOFER ZRt. termelőinek többsége.

Az utóbbi három évben több, mint duplájára nőtt felvásárlási áraknak köszönhetően a termelők motiváltak a teljes termésmennyiség betakarításában. A betakarítási munkák és a szárítás költségeinek zökkenőmentes finanszírozása érdekében cégünk az idén előbbre hozta a fizetési határidőt.

 



Forrás: Orosz Tibor termeltetési vezető DOFER ZRt.







Kövessen minket