Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohány paradicsom bronzfoltosság vírus fertőzöttségének alakulása különböző termőhelyeken, 2002-2005

2007.05.14. 8:03:00


A TSWV által veszélyeztetett termesztett növények közül kiemelendőek a Solanacea családba tartózó fajok, úgymint a hazánkban is termesztett dohány, paradicsom, paprika. Magyarországon dohányültetvényekben első alkalommal 1972-ben figyelték meg (Nagy és Ligeti, 1972). A vírus mechanikailag is átvihető, de átvitelében döntő szerepet a rovarvektorok játsszák. A rovarok közül kizárólag különböző tripsz fajok képesek terjeszteni.


A dohánytermesztésben jelentős károkat okoznak az évről évre fellépő vírusbetegségek. A kártétel nagysága, mely függ a termőhelyi adottságoktól, az időjárástól, a termesztett fajtától, az alkalmazott agrotechnikától évjáratonként eltérő.

Magyarországon a dohányt fenyegető vírusok közül a burgonya y vírus és a paradicsom bronzfoltosság vírus okozza a legjelentősebb terméskiesést.

A bronzfoltosság tüneteiről először 1915-ben számoltak be paradicsom kultúrában Ausztráliában (Brittlebank, 1919). Pittman (1927) bizonyította, hogy a betegséget vírus okozza (tomato spotted wilt virus).

 

 


A vírus azóta a világ egyik legelterjedtebb, növényi kultúrákban akár 50-90%-os termésveszteséget előidéző kórokozójává vált (Gáborjányi et al., 2002).

Gazdanövényköre rendkívül széles, számos növénycsaládban mintegy 700 növényfajt fertőz.

A TSWV által veszélyeztetett termesztett növények közül kiemelendőek a Solanacea családba tartózó fajok, úgymint a hazánkban is termesztett dohány, paradicsom, paprika.

Magyarországon dohányültetvényekben első alkalommal 1972-ben figyelték meg (Nagy és Ligeti, 1972). A vírus mechanikailag is átvihető, de átvitelében döntő szerepet a rovarvektorok játsszák. A rovarok közül kizárólag különböző tripsz fajok képesek terjeszteni.

A cikk teljes anyagának letöltése.




 

 



Forrás: Dr. Nagy Gyula- Dr. Varga Lajos







Kövessen minket