Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kialakuló METALAXYL-M rezisztencia az európai dohányültetvényekben.

2010.06.17. 9:21:00Az elmúlt években az európai dohánykutatási és fejlesztési szakmai szervezet (AERET) tagországainak képviselői nagy figyelmet fordítanak a 2007-től működő Európai Mediterrán Zóna Peronoszpóra megfigyelési és előrejelzési rendszer működtetésére. A rendser lényege, hogy a dohánytermesztő országokat képviselő kollégák a területeiken fellépő peronoszpóra fertőzések információit rögtön eljuttatják egy kutató kollégához, aki a beérkező információkat egy egységes adatbázisba felvezeti és azt hozzáférhetővé teszi a www.bluemold.info web oldalon. Itt mindenki időben tájékozódhat az országonként fellépő fertőzésekről.


Fekete Tibor ULT Magyarország ZrtAz elmúlt években az európai dohánykutatási és fejlesztési szakmai szervezet (AERET) tagországainak képviselői nagy figyelmet fordítanak a 2007-től működő Európai Mediterrán Zóna Peronoszpóra megfigyelési és előrejelzési rendszer működtetésére. A rendser lényege, hogy a dohánytermesztő országokat képviselő kollégák a területeiken fellépő peronoszpóra fertőzések információit rögtön eljuttatják egy kutató kollégához, aki a beérkező információkat egy egységes adatbázisba felvezeti és azt hozzáférhetővé teszi a www.bluemold.info web oldalon. Itt mindenki időben tájékozódhat az országonként fellépő fertőzésekről.

A program másik része, a fertőzött növényi részek laboratóriumi vizsgálata metalaxyl-M rezisztenciára. Ezt a különböző országokból beküldött zöld növényi mintákból Prof. O. Spring a németországi laboratóriumában végzi el. Sajnos 2007-től folyamatosan olaszországi, franciaországi és németországi mintákból minden évben határoznak meg metalaxyl-M rezisztenciával rendelkező gombákat. Ez azt jelenti, hogy azokon a területeken ezzel a hatóanyaggal rendelkező készítményekkel a későbbiekben eredményesen védekezni nem lehet majd.

Az idén, dél Olaszországban (Santa Maria Capua Vetere,Caserta) május 10. észleltek az ottani kollégák egy április második felében beültetett dohánytáblán, jelentős peronoszpórafertőzést. Később a dohányterületeken a fertőzés általánossá vált. A beküldött zöld növényi mintákból metalaxyl-M rezisztens gombát mutattak ki.

Magyarországon a peronoszpórafertőzés jelentősebb kárt az elmúlt 10 évben nem okozott. Ez magyarázható a gombafertőzés számára kedvezőtlenebb éghajlati körülményeinkkel, valamint az esetleges fertőzéseket megelőző védekezésekkel. Itt két dolgot kell, hogy nyomatékosan minden termelő figyelmébe ajánljunk. Védekezni csak indokolt esetben, az esetleges fertőzés kialakulását megelőzően kell. Nagyon veszélyes az ötletszerű, a korábbi megszokások, vagy beidegződésekre alapozott védekezés. Ez kialakíthatja a nemkívánatos rezisztenciát, valamint a szárított dohánylevél növényvédős szermaradék szintjét az elfogadható maximális szint fölé emeli. Ha már szükséges védekeznünk, esetleg több alkalommal is, akkor a kijuttatandó szer kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy különböző hatóanyagcsoportba tartozó készítményekkel megfelelő szer rotációt alkalmazzunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 Forrás: .Kövessen minket