Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Hrvatski Duhani 16. nemzetközi nyílt napja a Horvátországi Viroviticában.

2015.09.05. 14:12:00


Fekete Tibor ULT Magyarország ZRt

2015. szeptember 3. tartotta a Hrvatski Duhani elsődleges feldolgozó a 16. nemzetközi nyílt napját a Horvátországi Viroviticában. A nemzetközi szakmai bemutatón több cég képviseltette magát a kutatás-fejlesztés, termeltetés , elsődleges feldolgozás, dohánykereskedelem és dohánytermék előállítás területéről. A meghívott vendégek 11 nemzetet képviseltek.

A nyílt nap első részében általános tájékoztatót kaptunk a horvát dohánytermesztésről, valamint a Hrvatski Duhani cég 2014 és 2015 termesztési évben elért termeltetési eredményeiről, Zlatko Plesa vezérigazgató úrtól. Itt megtekinthettük a 2014. év feldolgozott késztermékeit, valamint az idei év alj és alsó anya termelői válogatott osztályait. Ismerve a termesztés feltételeit, a bemutatott dohányok kiváló minőségűek, érettek és homogének voltak. A bemutató szántóföldi szakaszában a fajtakutatás,  a több éves szántóföldi tartam kísérletek (tápanyag-gazdálkodás, öntözés, kacsgátlás) és a dohányszárítás technológiai fejlesztési eredményei lettek bemutatva különböző termelőknél.

Összességében megállapítható, hogy a horvát dohánytermelők nagyrészt családi gazdaságok szintjén, az igen alacsony támogatási szint ellenére, egy jó minőségi paraméterekkel bíró, tiszta, homogén filler dohányt állítanak elő.

A BAT 2015. májusában megvette a TDR dohányipari csoportot, mely egyik cége a Hrvatski Duhani elsődleges feldolgozó. A vásárlási folyamat várhatóan szeptember hónap végével lezárul majd le.

 



Forrás: ULTH







Kövessen minket