Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Drón technológia a dohánytermesztésben.

2017.05.10. 8:27:00


A mai nap történelminek tekinthető, mert az európai dohánytermesztésben először alkalmaztunk drón technológiát.

Egy két éves kísérleti program indult ebben az évben a spanyolországi Extremadura tartományban, melynek az Universal Europe is aktív szereplője. A közös kísérletben több szakmai területről, különböző cégek vesznek rész. A program során arra keressük a választ, hogy hogyan tudnánk eredményesen felhasználni a dohánytermesztésben a drón technológia és a hozzá kapcsolható egyéb kutatási eredmények és eljárások eredményeit és tapasztalatait.

 

            Fekete Tibor

Az első évben egy adott táblán a tenyészidőszakban két hetente végzünk repüléseket és adatgyűjtést. Először a berepült terület zöld szín intenzitását vizsgáljuk a drón hasa alatt elhelyezett kamerával és detektorral. A begyűjtött adatokat folyamatosan tároljuk és a szezon végén az erre a területre szakosodott kollégák elemzik azokat majd. A zöld szín változása a tábla átlagában, sok tekintetben hasznos információ a termelő részére. (a talaj tápanyag szolgáltató képessége, növények nitrogén ellátása, hiánybetegségek, a talaj túlzott víztelitettsége, baktériumos rothadás, érés, nem megfelelő kacsgátlószer használat, stb)

A drón a programozója beállítása szerinti röppályán mozog. Előbb műhold segítségével pozícionálja magát, majd a tábla felett kígyó mozgással berepüli a táblát. (9-10 m/s sebességgel, 17-m repülési magassággal és 20 m széles sávokban) Ezzel a módszerrel egyszerre a berepült területet sávonként 75%-os átfedéssel tudja felmérni.

Az első éves tapasztalatok alapján fogjuk közösen meghatározni a második év céljait és konkrét programját.











Forrás: Fekete Tibor Universal Europe agronómiai koordinátor







Kövessen minket