Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Vetési bagolylepke megfigyelések eredményei 2016.

2017.05.18. 9:46:00


     Eisler József

Vetési bagolylepke - Agrotis segetum (Denis et Schiffermüller)

A vetési bagolylepke a talajszinten károsító bagolylepkék közül a legjelentősebb, nehezen leküzdhető faj. Lárvája kezdetben a leveleket hámozgatja, majd a gyökérnyaki részt megrágja, vagy teljesen átrágja. A megtámadott növényfejlődésben visszamarad, levele sárgul, súlyos esetben kipusztul. A károsított növények szél hatására kidőlhetnek. A "mocskospajor" károsítása esetén a talajra simuló leveleken gyakran láthatunk nagy lyukakat vagy karéjozást is.

A kétnemzedékes faj kifejlett lárvái telelnek át a talajban, a lepkék májusban jelennek meg. Ezek utódai jelentenek veszélyt a kiültetett dohányra.(A következő nemzedék a dohányban már kevésbé jelentős, a lárvák általában az őszi kalászosokat károsítják.) A hernyók napközben a talaj felső rétegében a talajrögök között tartózkodnak, s éjszaka jönnek elő táplálkozni. A faj szaporodását a párás, meleg klíma kedvezően befolyásolja.

Védekezés

Agrotechnikai: jó talajmunkával számos lárvát, illetve bábot meg lehet semmisíteni. A hatékony gyomirtással a kártevő számára kedvezőtlen körülményeket teremthetünk.

Kémiai: a lepkék rajzásának kombinált varsás szexferomon csapdával történő nyomon követése, valamint a lárvakélés megfigyelése szükséges a hatékony védekezéshez. A fiatal (L1-L2) lárvák ellen a teflutrin, klórpirifosz, lufenuron, béta-ciflutrin hatóanyagú készítmények alkalmazhatók. A talajból támadó lárvák ellen a teflutrin hatóanyagú készítménnyel történő belocsolás nyújthat védelmet.

A növényvédelmi védekezés optimális időpontja a rajzáscsúcsot követő 10-12 nap. A permetezés optimális időpontja napnyugta után van, igazodva a kártevők életmódjához. Minden esetben alacsony nyomáson, nagyobb lémennyiséget alkalmazzunk, hogy a permetszer eljusson a száron megfolyva a talaj felszínhez.

2016. évi megfigyelési eredmények

 
Forrás: Madosz- Eisler József

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket