Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Bacto Speine WG felhasználása dohányültetvényekben vetési bagolylepke (Agrotis segetum) lárvái ellen

2018.06.14. 5:30:00


  

                   

Látva az Európai Unió növényvédő szer politikáját, valamint a dohányipar környezeti terhelési elvárásait, egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk a biológiai készítmények használatára a dohány növényvédelmének területén. Annak érdekében, hogy ebbe az irányba tudjunk haladni a NUFARM Hungary Kft jóvoltából szántóföldi megfigyeléseket végzünk el Bacto Speine WG készítménnyel több kijelölt területen. A készítmény dohányültetvényben való felhasználását a Pest Megyei Kormányhivatal, mint engedélyező hatóság kísérleti jelleggel engedélyezte.

A vetési bagolylepke lárvái (népies nevén „mocskos pajor”) a dohányültetvényeken általában a május végén, védekezés hiányában komoly károkat képesek okozni a tövek földszint közeli részének megrágásával. A kísérlet célja, hogy a szintetikus úton előállított kontakt hatású piretroidokat, melyeket a mai dohánytermesztésben alkalmaznak a lepke lárvái ellen, helyettesíteni tudjuk valamilyen természetes alapanyagú készítménnyel, ezzel csökkentve a környezet terhelését.

 

Bacto Speine WG felhasználása dohányültetvényekben vetési bagolylepke (Agrotis segetum) lárvái ellen

Az engedélyező hatóság a Bactospeine WG elnevezésű rovarölő szer (a továbbiakban: kísérleti készítmény) 2018. évi biológiai hatásvizsgálataihoz kultúrában az alábbi feltételek teljesülése esetén járul hozzá:
Felhasználásra vonatkozó előírások:



Forrás: ULTH







Kövessen minket