Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A növényvédelmi munkáknál használható egyéni védőeszközökről.

2020.02.04. 6:10:00


A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tájékoztatója a növényvédelmi munkáknál használható egyéni védőeszközökről.

Tavasszal országszerte megkezdődnek a mezőgazdasági munkák, és ezek között a növényvédelmi teendők is megszaporodnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján tette közzé az alábbi tájékoztatót a növényvédelmi munkáknál használható egyéni védőeszközökről.

Testfelszín, kültakaró védelme

· Védőlábbeli: folyadék át-nem eresztő (teljesen zárt), PVC, vagy butilgumi anyagból készült, hosszú-, vagy legalább magas szárú, (ún.) gumicipő, vagy –csizma. /Nem alkalmas: porózus felépítésű (pl. bőrből, gyöngyvászonból készült), illetve nyitott (pl. szandál, papucs) felépítésű vagy csupán bokáig érő lábbeli.

· Védőkesztyű: folyadék át-nem eresztő (teljesen zárt), neoprén, PVC, vagy nitril-gumiból készült, hosszú szárú, vagy legalább csuklóig érő (ún. gumi) kesztyű. Anyagvastagsága legalább 0,2 mm. /Nem alkalmas: félig zárt felépítésű, valamint porózus anyagú (pl. bőr, textil) kesztyű. Natúrgumiból (természetes kaucsuk – ún. latex) készült kesztyű csak a (már hígított) permetlé kijuttatásához használható./

· Védőkalap: vastag, a folyadékok, porok számára nehezen átjárható anyagból kialakított (esetleg vízlepergető anyaggal impregnált), széles karimájú, zárt (szellőzőnyílásokat sem tartalmazó) kalap.
· Védőkötény: általában PVC anyagú, a mellkasi, hasi és combi testfelszíneket takaró, nyakrészen függeszthető és a háton kötéssel rögzíthető fólialap. Fröccsenő, akár koncentrált folyadékok ellen kiválóan véd, könnyen tisztítható.

Védőöltözék (ISO 27065 szerinti védelmi fokozat alapján)

1. védelmi fokozatú öltözék: ha a testfelszín lehetséges szennyeződése elhanyagolható mértékű Növényvédelmi munkaruha: kizárólag növényvédelmi munkák során használható, egyrészes (overáll), vagy kétrészes (nadrág + zubbony) kialakítású, vastag szövésű, zárt (a teljes testfelszínt fedő), csuklónál és bokánál legombolható munkaruha, melyet rendszeresen, a szennyezettség mértéke szerinti gyakorisággal kell mosni.
2. védelmi fokozatú öltözék: ha a testfelszín lehetséges szennyeződése közepes kockázatú 5-6-os típusú védőruha: overáll kiképzésű, kapucnis, vagy galléros, fedett cipzárral zárható, a csuklón és a bokánál gumírozott szilárd részecskék (porok) és fröccsenés ellen védő öltözék. (Több típus DIN 32781-szerint is megfeleltetett.)
3. védelmi fokozatú öltözék: ha a testfelszín szennyeződése fokozott, gyakori 4-es típusú védőruha: overáll kiképzésű, kapucnis, fedett cipzárral zárható, a csuklón és a bokánál gumírozott, a varrásokat ráhegesztett szalaggal fedett permetálló öltözék. (A legtöbb típus DIN 32781-szerint is megfeleltetett.)

Szem, arc védelme

· Védőszemüveg: a szem védelmére szolgál főként folyadékok, porok, vagy mechanikai behatások ellen.
– sav elleni (EN 3-as): oldalt és alul szellőző nyílásokkal ellátott kerettel rendelkező, elsősorban fröccsenő folyadékok és hulló permetcseppek ellen védő szemüveg.
– por elleni (EN 4-es): körben zárt kerettel az arcra tökéletesen illeszkedő, a szálló és lebegő por, füst, esetleg gáz (EN 5-ös) bejutását is megakadályozó védőszemüveg.
· Arcvédő (laboratóriumi arcvédő): a fejre körben a homlok magasságában rögzített átlátszó és fénytöréstől mentes műanyaglemez, amely az orr vonalában a homloktól legalább az állcsúcs magasságáig leér, oldalt pedig jobbfültől a bal fülig ér. Fröccsenő folyadékok és hulló permetcseppek ellen véd.

Légzésvédelem

Légzésvédő eszköz: legalább a szájat és orrot (esetleg a teljes arcot) takaró, az arcfelülethez résmentesen illeszkedő eszköz, mely megakadályozza a részecske jellegű (por, permet, köd, füst) és/vagy a légnemű ártalmas anyagok (gázok/gőzök) légzőszervekbe (száj- és orrüreg, tüdő) jutását. Növényvédelemben szűrő típusú légzésvédő eszközök alkalmazhatók (jelöléseiknél az indexben szereplő számok szűrési hatásfokot, illetve védelmi kapacitást jelölnek, azaz növekvő sorrendjük fokozottabb védelmet, vagy hosszabb használati időt jelent).

Légzésvédő I. (ún. „kolloidszűrős” légzésvédők) – Részecskeszűrők
A szilárd és folyékony lebegő részecskék (por, permet, köd, füst) elleni légzésvédő eszközöket P1, P2, vagy P3 betűkóddal és fehér színkóddal jelölik. Ma már kevés igazán illékony peszticid van forgalomban, így a leggyakoribb belégzéses terhelést a készítmények pora, az azokból készült permetlé permet- és ködcseppjeinek belégzése jelenti. A peszticidek ártalmas anyagok, ezért poraik, permet/ködcseppjeik ellen a közepes-nagy kapacitású részecskeszűrők (P2, vagy P3 jelölésűek) használhatóak. Kétféle formájú lehet a részecskeszűrő: ún. részecskeszűrő fél-álarc (FFP2, illetve FFP3 jelölésű, kilégző szeleppel, vagy anélkül), illetve részecskeszűrő betét (P2, vagy P3–betét), mely légzésvédő álarchoz csatlakoztatva használható. Miután a szűrőbetétnek nagyobb a szűrőfelülete, a használhatósági ideje (kapacitása) többszörösen meghaladja a részecskeszűrő álarc használhatósági idejét és a légzési ellenállása is jóval alacsonyabb. Elhanyagolható illékonyságú és kis mennyiségű növényvédő szer használata esetén optimális megoldás az aktivált szénszivaccsal átszőtt részecskeszűrő fél-álarc (FFP2OV jelölésű) általános használata.

Légzésvédő II. – Kombinált légzésvédő eszközök – szerves gőzök és részecskék ellen.
Ha a lebegő részecskék (por, permet) mellett a készítmény összetevőinek (hatóanyagának, oldószerének) gőze is megjelenik a légtérben kombinált légzésvédő eszközre van szükség. Jellemzően ilyen zárt térben (raktár, üvegház, fóliasátor) való alkalmazáskor, vagy nagyobb mennyiségű készítmény kezelésekor fordul elő. Az alkalmazható kombinált légzésvédő eszközök P1, P2, vagy P3 kombinált (barna-fehér színjelű) szűrőbetétes fél-, vagy teljes (ún. panoráma) álarc lehet. Kis-közepes kapacitású szerves gőzszűrő + közepes-nagykapacitású részecskeszűrő kombinációival felszerelt álarcok, melyek egyidejűleg védenek szerves gőzök (a növényvédő szerek illékony alkotói) és lebegő por, permet-, ködcseppek ellen is. Egyre elterjedtebben alkalmaznak a növényvédelemben egybeépített (nem cserélhető) kombinált betétes ún. kompakt fél-álarcokat (FFA1P2) is, melyek kis légzési ellenállást jelentenek, és nem igényelnek karbantartást.

Légzésvédő III. – B2P3 kombinált (szürke-fehér színjelű) szűrőbetétes teljes álarc (panorámaálarc).
Speciális szakterület a terménygázosítás, ahol a képződő foszfor-hidrogén (PH3) gáz- és a fém-foszfidok pora ellen, valamint zárt termesztő berendezések, állattartó telepek, ólak formalinos, vagy klóros fertőtlenítésekor biztosít megfelelő védelmet, egyben az arc teljes felületének- és a szem védelmét is szolgálja. Védőeszköz kiválasztási szempontok, javaslatok – a növényvédelmi munkáknál

A növényvédő szerek behatása ellen a következő (kvázi) fontossági sorrendet lehet felállítani a védőeszköz-típusok
vonatkozásában: 1: légzésvédelem; 2: kézvédelem; 3: testvédelem; 4: lábvédelem.

1. A légzésvédelem elsődleges szerepe annak tulajdonítható, hogy a legkisebb mennyiségben belélegzett peszticid (és bármely vegyi anyag) is tökéletesen felszívódik a nyálkahártyáról, tüdőből és a vérárammal a test minden szervébe eljut. Növényvédő szerek használatánál belégzéses eredetű terhelés szinte mindig előfordul valamilyen mértékben.

2. A kézvédelem amiatt fontos, mert a növényvédő szeres kezelések előkészítése és lebonyolítása során a (gyakran koncentráltan szennyezett felületű) göngyöleget, a mérőeszközöket, a permetező berendezéseket, eszközöket közvetlenül kézzel fogjuk meg és így koncentrált szennyezés éri a kézfejet (ez a terhelés is meglehetősen gyakori, ám legtöbbször nem látványos).

3. A testvédelem relatív fontossága azon alapul, hogy – egyrészt a kémiai anyagok felszívódása a bőrről jóval mérsékeltebb, mint a nyálkahártyáról, netán a gyomorból, de azért – a testfelszín eléggé kiterjedt (1,5-2 m2), így általában nagymértékű szennyezés juthat az öltözékre (vagy annak hiányában a testfelszínre) a munka során. A testfelület peszticidterhelése mindenesetre eléggé helyzetfüggő, többféleképpen is csökkenthető.

4. A lábvédelem azért került hátrasorolásra, mert fokozottabb lábfejszennyeződés a munka előkészítésekor (peszticid-kimérés, permetlé-bekeverés, -betöltés), vagy a munka során a munkaterületre való közvetlen belépéskor fordulhat elő (ekkor jelentős, más esetekben elhanyagolható mértékben). A növényvédő szerek (illetve peszticidek) általános, gyakorlati használata során négyféle (szennyezettség súlyossága alapján rangsorolható) munkahelyzet fordulhat elő:

A. előkészítés: a koncentrált peszticidből kiméréssel, keveréssel, hígítással megfelelő homogenitású és mennyiségű permetlé készítése, vagy a porozószer, granulátum kijuttató eszközbe töltése, tehát többé-kevésbé koncentrált anyagokkal, testközelben történő munkavégzés. Ajánlott védőfelszerelés kombináció („Agro I.”): PVC gumicsizma, PVC, neoprén, vagy nitril gumikesztyű, 4-es típusú védőruha (+védőkötény), A2P3 kombinált szűrőbetétes fél-álarc, 3-as típusú (fröccsenés elleni) védőszemüveg (vagy e két utóbbi helyett A2P3 kombinált szűrőbetétes teljes-álarc, azaz ún. panoráma-, vagy keretálarc).

B. kijuttatás mellkas fölötti magasságú légtérbe, vagy zárt térben: a többé-kevésbé hígított permetlevet mellkas fölötti magasságú légtérbe (pl. gyümölcsös, szőlőültetvény), vagy zárt térbe (pl. raktár, üvegház, fóliasátor) juttatják ki permetezéssel, (ritkán ködképzéssel, füstöléssel). Ajánlott védőfelszerelés kombináció („Agro II.”): PVC gumicsizma, PVC, neoprén, vagy nitril gumikesztyű, 4-es típusú védőruha (+védőkalap), A1P2 kombinált szűrőbetétes fél-álarc, 3-as típusú (fröccsenés elleni) védőszemüveg (vagy arcvédő).

C. kijuttatás mellkas alatti magasságú légtérbe, vagy zárt fülkéjű gépben: a többé-kevésbé hígított permetlevet, vagy hígítatlan port, granulátumot mellkas alatti magasságú légtérbe (szántóföldi növények, zöldségfélék, bogyós gyümölcsű ültetvények kezelése, illetve gyomirtó kezelés bármely kultúrában) permetezéssel, granulátum-szórással, porozással, vagy bármely magasságú légtérbe, de zárt fülkéjű kabinos gépben tartózkodva permetezéssel juttatják ki. Zárt kabinú, túlnyomásos, fülkeszűrős gépben tartózkodva a védőfelszerelések egy része (kesztyű, légzésvédő, kötény) mellőzhetők, csak a fülke elhagyásakor kell azokat viselni. Ajánlott védőfelszerelés kombináció („Agro III.”): PVC gumicsizma, PVC, neoprén, vagy nitril gumikesztyű, 5-6-os típusúvédőruha (+védőkötény), P2 szűrőbetétes fél-álarc.

D. kisüzemi, házi kerti felhasználás: általában kis mennyiségű növényvédő szer, alkalomszerű felhasználása, azonban változatos módon történik a kezelés (gyümölcsféléket, szőlőt, zöldségféléket, dísznövényeket is kezelnek, sokszor egyszerre, vagy közvetlen egymás után). A kijuttatást általában azonos személy készíti elő és végzi el. Ajánlott védőfelszerelés kombináció („Agro IV.”): PVC gumicsizma, PVC, neoprén, vagy nitril gumikesztyű, 5-6-os típusú védőruha, vagy növényvédelmi munkaruha, FFP2(OV) részecskeszűrő fél-álarc (szükség esetén, a kijuttatás módjától függően: +3-as típusú védőszemüveg, +védőkalap).



Forrás: magyarnovenyorvos.hu – Tóth Ágoston







Kövessen minket