Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztő települések Magyarországon II.

2020.05.20. 7:24:00



   Pomázi  István

 

A második település Levelek

 

 

 

 

Levelek ősrégi magyar település Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében. Nyíregyházától 22 km-re fekszik a 41-es főút mentén, Nyíregyháza és Vásárosnamény között. A település jól működő tömegközlekedéssel rendelkezik, könnyen megközelíthető vasúton és országúton egyaránt. Centrum jellegéből adódóan ideális kiindulópontja a Nyírség felfedezésének.

 

 

 

 

 

 

A Dofer Dohányfermentáló Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Leveleken termeltet a legnagyobb területen Virginia típusú dohányt.


Borsodi László Polgármester Úr az alábbiakat mondta:

Megtisztelő, hogy Levelek nagyközséget, mint a hazai dohánytermesztés fontos képviselőjét tartják a mai napig számon.

Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy egyre kevesebben és egyre kisebb területen foglalkoznak településünkön dohánytermesztéssel, melynek az oka a munkaerőhiány.

Vannak családok, akik továbbra is kitartóan foglalkoznak dohánytermesztéssel, de beszélgetve velük azt tapasztalom, hogy ők is egyre nagyobb küzdelmek árán gazdálkodnak.

Valamikor Levelek nem csak a dohánytermesztéséről volt híres, hanem az alma és káposzta termeléséről is. Mivel kézi munkaigényesek, ezért ezek is kiveszőben vannak Leveleken. Viszont az elmúlt 10 évben jelentős területen

termesztenek görögdinnyét.

 

A képek Székely Jánosnál készültek.



Forrás: Pomázi István vezérigazgató Dofer Zrt







Kövessen minket