Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

2020 első vírus felvételezése a fajtajelölt dohányokban

2020.07.14. 7:20:00



  Balogh Dávid

Az Nyidoter Kft és az Agroport-D Kft. kollégái közösen elvégezték a 2020-as szezon első vírus felvételezését a fajtajelölt dohányokban.

Az új fajták nemesítésének a célja, hogy a hazai körülményekhez és a piac igényeihez mérten a legmegfelelőbb fajtát tudjuk köztermesztésbe állítani.

A fajtajelölt kísérlet során figyelembe vesszük a termesztés összes paraméterét, melyeket a folyamatosan rögzítünk. Az alkalmazott technológiai elemek naprakészen elérhetőek a www.nyidoter.hu felületen.

Ezeknél a fajtajelölteknél kiemelt figyelmet fordítunk a fajták betegségekkel szembeni ellenállóságára. Az idei szezonban különösképpen érezhető ennek a súlyossága, mivel tapasztalhatjuk, hogy az időjárás viszontagságai miatt a növényeink legyengült, stresszes állapota miatt fogékonyabbak a vírus betegségekkel szemben.

Az idén továbbra is három Virginia (Hevesi Vj-22, Hevesi Vj-23, Hevesi Vj-24) és egy Burley fajta (Burley Pj-14) kapott helyet. Ezeket a fajtákat két-két helyszínen termesztjük az idén. A Virginia fajták Ófehértón és Nyírkarászban, míg a Burley fajták Biriben és Hajdúhadházon kaptak helyet.

A vírus felvételezés metodikája a következő: A kísérleti parcellák Virginia dohány esetében 1-1 ha területen míg a Burley dohány 0,3-0,3 ha területen lettek beállítva. A vírus felvételezéskor a parcella bal oldaláról a második sorban felvételezünk 200 db növényt úgy, hogy az első 10 db-ot kihagyjuk. A fajtajelöltek mellett kontrollként a Pallagi 5 és Hevesi 9 fajtákat is vizsgáljuk.

A kísérleti helyszíneken a dohány ültetvények a szélsőséges időjárási körülményekhez mérten jól fejlettek. A felvételezés során az ültetvények vírus fertőzöttsége 1-9 % között mozgott. Az uborka mozaik fertőzöttsége volt jelen legnagyobb arányban, különösképp a Burley fajtáknál.

Az év folyamán még egy alkalommal fogunk a kísérleti fajtákban vírus fertőzöttséget felvételezni.



Forrás: Balogh Dávid Nyidoter Kft, agronómus







Kövessen minket