Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A mennyiség még kérdéses, de a minőség a vártnál jobb

2020.08.12. 6:24:00


  
          Májer Ferenc                   Eisler József
 

A dohány betakarítása, szárítása valamint az értékesítésre történő előkészítése teljes kapacitással megy, szinte minden dohánytermelőnél. A korábbi megállapítások, vélemények szerint a termés mennyisége nagyon sok termelőnél kérdőjeles, a különféle elszenvedett elemi károk miatt, de a minőség a vártnál lényegesen jobb képet mutat - az első kamrák alapján - mint azt gondoltuk volna.

Nem könnyű ennyi természeti kár után - mint amennyit a dohány ebben az évben elszenvedett - megmondani a várható termésmennyiséget, különösen akkor, ha a tábla egyes részein jó, vagy elfogadható képet mutatnak a növények fejlettsége és a levélszáma és lehet pont ezek a táblarészek takarják el azokat a területeket, ahol például vízállás miatt kipusztultak a növények már korábban.

Az augusztus 10-15 közé tervezett felvásárlási kezdet sok kérdésre fog majd választ adni például arra is, hogy milyen az anyagkihozatal ebben az évben. Ha sok zöld dohány szükséges egy kilogramm száraz dohány előállításához, akkor a korábbi szemléken megfogalmazott vélemények, vagyis hogy egy gyengébb terméssel kell megbarátkozzunk, a vártnál jóval több költség mellett ebben az évben realitássá válik.
 

 






















Forrás: Májer Ferenc







Kövessen minket