Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A burgonya y vírussal kapcsolatos nemzetközi kísérlet eredményei

2006.06.23. 8:15:00


PVY virus



A CORESTA keretében 10 éve veszünk részt a burgonya y vírussal (PVY) kapcsolatos nemzetközi kísérletben. A vizsgálati eredmények szerint hazánk a PVY vírus fertőzés szempontjából, mint az eddig is ismert volt, igen veszélyeztetett terület. Amennyiben a termesztésben e vírussal szemben fogékony fajták lennének, úgy kutató telepünkön az elmúlt 10 évből 7 évben jelentős víruskártétellel számolhattunk volna.

 


 

 

BEVEZETÉS

 


A dohánykutatás nemzetközi szervezetének, a CORESTA-nak a növénykórtani munkacsoportja 1995-ben elhatározta, hogy a tagországok bevonásával kutatást szervez a burgonya y vírussal (Potato Y Potyvirus = PVY) kapcsolatos kérdések tanulmányozására, lehetőleg minél szélesebb körű részvétel mellett.

A kísérlet főbb célkitűzései a következők voltak:

1. A burgonya y vírussal szembeni rezisztenciaforrások tanulmányozása.

2. Kimutatni azokat a vírustörzseket, melyek képesek áttörni a rezisztenciát.

3. Vizsgálni a burgonya y vírustörzsek elterjedtségét az egyes országokban.

Tekintettel arra, hogy a fentnevezett vírus dohányültetvényeink legveszedelmesebb kórokozója, mi is bekapcsolódtunk ezekbe a vizsgálatokba. Egy korábbi közleményünkben (NAGY és BUKAI, 2002) már beszámoltunk vizsgálataink tudományos eredményeiről, jelen közleményünkben a gyakorlati dohánytermesztők számára is érdekes vonatkozásokat kívánjuk ismertetni.

 

 

 

A burgonya y vírussal kapcsolatos nemzetközi kísérlet teljes anyagának letöltése a szövegre kattintva.






 

 



Forrás: .







Kövessen minket