Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fajtakísérlet – 2020

2020.10.19. 7:40:00


A 2020-as esztendőben is folytatott üzemi fajtakísérleti program a felvásárlással lezárultnak tekinthető.

Az új fajták kutatásának a célja, hogy a magyarországi termesztési körülményekhez a lehető legjobban alkalmazkodó fajtát tudjuk köztermesztésben alkalmazni.

A fajták kiválasztásánál a sarkalatos pontok az alábbiak:

  • terméshozam
  • termés biztonság
  • betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenállóság
  • az ipar számára megfelelő alapanyag biztosítása

 

A fajtakísérletben egy Burley (Pj-14) és három Virginia (Vj-22, Vj-23, Vj-24) fajta szerepelt, a korábbiakban bemutatott helyszíneken.

Az idei szezonban a dohány számára az időjárási körülmények nem voltak kedvezőek. Májusi hideggel és rekord mennyiségű csapadékkal kellett a növényeknek szembe nézniük.

A korábbi évekhez képest jóval magasabb volt a vírus fertőzöttség az ültetvényeken, mely a Burley fajták esetében volt nagyobb. Ez többnyire a növények legyengült kondíciójának, illetve a növényvédelmi munkák nehézségeinek volt köszönhető, mivel az ültetvények olykor nehezen megközelíthetőek voltak.

A Burley fajták esetében kontrollként a P-5 fajtát alkalmaztuk. Palántanevelés során a csirázás vontatott volt, a hideg márciusnak köszönhetően, de kereszt állapotban 90-92 % volt az életképes palántaszám.  A termelői beszámolók alapján elmondható, hogy szárazanyag kihozatalban és minőségben mindkét fajta jónak mondható. Ahogy az a korábbi évek során is tapasztalható volt, a Pj-14 fajta a magas hőmérsékletet és az aszályos időjárást nehezebben viseli, mivel jó tápanyag ellátás mellett is hamarabb kezd túlérni, mint a P-5 fajta.

A Virginia fajták esetében a kontroll a H-9 fajta volt. A palántanevelésnél a Vj-24-es fajta 2 nappal korábban csirázott a Vj-22 és Vj-23 fajtákhoz képest. A kelések minden esetben jónak mondhatóak a hideg ellenére is. A szántóföldön mindhárom fajta hasonló ütemben és mértékben fejlődött. Termelői szemmel a Vj-24 fajta emelkedett ki a három jelölt közül, mivel ez levél számban és levél méretben is jobbnak mutatkozott. A szárítás során minden fajta jól színesedett és könnyen szárítható volt.

Jövőre a program folytatódik. Az eredmények alapján az ULT Magyarország Kft, Nyidoter Kft és az Agroport-D Kft kollégái közösen eldöntik, hogy mely fajták fognak a megfigyelésben továbbra is szerepet kapni, illetve mely fajták kerülhetnek köztermesztésbe nagyobb területen a jelöltek közül.

A fajtakisérlettel kapcsolatban a Nyidoter Kft weboldalán további információkat találhat a „Fajtakisérlet” menüpontban.

 



Forrás: Balogh Dávid, Nyidoter Kft agronómusa







Kövessen minket