Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Üzemi kísérletek 2021

2021.03.30. 6:10:00


     
   Fekete Tibor           Dr. Varga Lajos


Az idei évben is folytatódnak az ULT Magyarország Kft., a Nyidoter Kft. és az Agroport-D Kft. közös üzemi fajtakísérletei az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft. szakmai és pénzügyi támogatásával.

A fajtakísérletek elsődleges célja, hogy az új fajtajelöltek teljesítménye, rezisztenciája szántóföldi termesztési körülmények között vizsgálatra kerüljön, így biztosítva az ipar és a termelők igényeinek megfelelő fajták kiválasztását, termesztési tapasztalatok gyűjtését és az új fajták minél gyorsabb köztermesztésbe kerülését.

Az idei évben 2 – 2 termőhelyen kerülnek beállításra virginia és burley kísérletek.

A virginia kísérletek Ófehértón – a Sirokkó Kft. területén és Nyírkarászon – Sztankula János területén kerülnek elhelyezésre. A kísérletekben a Vj 23, Vj 24 és a Vj 25 fajtajelölt szerepel.

A kísérletben részt vevő virginia fajtajelöltek termőképessége, minősége, PVY rezisztenciája eléri, vagy meghaladja a köztermesztésben lévő fajtákét.  

A burley kísérletek Biriben – Barnáné Katona Mária területén és Olcsvaapátiban Malom Éva területén kerülnek beállításra. A kísérletben a Pallagi 5 kontroll mellett a Pj 14 és a Pj 15 fajtajelölt szerepel.

Az új burley fajtajelölteknél a termőképesség, minőség, rezisztencia mellett kiemelkedően fontos elbírálási szempont a degusztációs, elszívási tulajdonságok, melyek meghaladják a kontrol fajtáét. Ez utóbbi jellemző a fogyasztás és felhasználhatóság szempontjából kiemelkedően fontos.

A kísérletekhez a fajtajelöltek pillírozatlan magvetését 2021. március 16-án Pócspetriben végezték a Pócspetri Szövetkezet kollégái.

Az elvetett tálcák a kísérletben részt vevő termelőkhöz kerültek, akik a palántanevelést saját telephelyükön, saját technológiájuknak megfelelően végzik.

 



Forrás: Varga Lajos -Fekete Tibor







Kövessen minket