Virginia típusú dohányfajták összehasonlító vizsgálatának eredményei
2007.02.28. 16:32:00
Szerzők közleményükben a jelenleg államilag elismert négy virginia típusú dohányfajta
(Hevesi 9, Hevesi 17, Hevesi 18, Hevesi 19) és egy fajtajelölt (Hevesi 20) összehasonlító
vizsgálatának eredményeit közlik táblázatokba rendszerezve.
A dohánytermesztéshez a termesztők számára a termőterület nagyságától függetlenül megfelelő számú, jó termőképességgel és minőséggel rendelkező fajta szükséges.
Ezt az igényt az AGROTAB Kft. nemesítői munkájával igyekszik kielégíteni.
Magyarország jelenleg döntően hazai előállítású fajták vannak köztermesztésben. Ezt részben a korábbi években, részben a napjainkban folyó intenzív nemesítői munka teszi lehetővé.
A fajta előállítás egy permanens folyamat, amely a hosszú és következetes munkát igényel. A folyamatos nemesítői munkát szükségessé teszi a kórokozó populáció, valamint a dohánytermesztés körülményeiben beálló változások.
A folyamatos fajta előállítást az is indokolja, hogy valamennyi, a termesztők és gyártók által kívánt tulajdonság optimális szintű beépítése egy adott fajtába –a nemesítési törekvések ellenére- lehetetlen. Így minden előállított fajta egy kompromisszum eredménye.
Nemesítési munkánk gyakorlatnak átadható eredményeit számos kiadványban, bemutatón, üzemi kísérletben ismertettük, de a fajták összehasonlító vizsgálatánakparamétereiről, értékeléséről az elmúlt években nem jelentek meg adatok.
Jelen munkánkban a virginia típusú fajtáinknál próbáljuk meg ezt a hiányosságot pótolni.
A teljes anyag letöltése pdf formátumban a szövegre kattintva.
Forrás: .