A Fenntartható Dohánytermesztés Magyarországon 8.
2021.11.26. 9:23:00
Fekete Tibor
A Fenntartható Dohánytermesztés Magyarországon című cikksorozatunknak eddig hét része jelent meg. Az elmúlt hónapokban egyéb elfoglaltságok miatt a sorozatunk átmenetileg szünetelt, melyet most újból folytatunk.
A második résztől részletesen foglalkoztunk a Jó Agronómiai Gyakorlat (GAP) főbb területeinek az ismertetésével és eljutottunk a talajművelésig. A korábbi részekben részletesen tárgyaltuk a dohánynövény ökológiai igényeit, a fajtahasználat kérdését, ismertettük a területkiválasztás elvárásait és fontosságát, foglalkoztunk a tápanyag igénnyel és visszapótlással, valamint a palántaneveléssel és talajműveléssel. A későbbiekben innen folytatjuk majd az ültetéssel, növényápolással, növényvédelemmel, betakarítással és szárítással, valamint az értékesítést megelőző termelői feladatokkal.
Az Jó Agronómiai Gyakorlatra vonatkozó technológiai javaslatunk alapja a CORESTA (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco / Dohánnyal Kapcsolatos Tudományos Kutatások Együttműködő Központja) ide vonatkozó aktuális ajánlása, melyet legutóbb, 2021 októberben frissítettek meg az előző, 2005 februárban megjelent verzió alapján.
Kedves olvasónk! Ajánljuk szíves figyelmébe ezt a fontos szakmai alapdokumentumot eredeti angol nyelven és magyar fordításban. Arra szeretnénk felhívni a tisztelt figyelmét, hogy ez egy általános technológiai ajánlás, ahogy azt a bevezetőben is megfogalmazzák az alábbiak szerint:
„Mivel a dohányt a világ számos különböző régiójában termesztik, különböző mezőgazdasági rendszerekben, a kifinomultság különböző szintjein, nem létezik egyetlen GAP sablon sem, amely ráillene az összes gazdálkodási helyzetre. Vannak irányadó elvek, amelyeket figyelembe kell venniük a dohánytermesztésben résztvevőknek. A GAP-nak különböző meghatározásai léteznek a mezőgazdasági ágazaton belül és a dohányipar tagjai között meglévő GAP programok is különböznek a fókuszterületben és annak módjában, hogyan mérik a program betartását és a javulást. Léteznek bizonyos hasonlóságok, ugyanúgy, mint egyedi fókuszterületek. Ez a dokumentum mindkét helyzettel foglalkozik és az alábbiakban ismerteti azokat. Ennek a dokumentumnak az a célja, hogy útmutatóként szolgáljon egy Jó Agronómiai Gyakorlatok program kidolgozásában és fejlesztésében. Ez a dokumentum nem helyettesítheti a meglévő GAP programokat és nem is használható fel iparági mindenre kiterjedő GAP programként.”
Az ULT Magyarország Kft és a velünk együttműködő Nyírségi Dohánytermelői Csoport (NYIDOTER Kft) a CORESTA GAP itt megfogalmazott keretajánlásai alapján végzi a dohánytermelőink szaktanácsadását és termesztési munkájuknak segítését, maximálisan figyelembe véve a termőhelyi adottságainkat és az egyéb körülményeinket.
Cikksorozatunk következő, kilencedik részében a palántanevelés és az ültetés gyakorlati kérdéseivel fogunk foglalkozni.
Jó Agronómiai Gyakorlatok (GAP) Kézikönyve
Good Agricultural Practices (GAP) Guidelines
Forrás: Fekete Tibor ULT Magyarország Kft, agronómiai igazgató