Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fajtakísérleti vírus szemle – 2022

2022.07.09. 7:13:00



     Balogh Dávid

Június utolsó napján elvégeztük az idei fajtakísérleti dohányokban az első vírus felvételezést. Az idei szezonban egy Burley (Pj-15) és három Virginia (Vj-23, Vj-24, Vj-25) dohány fajtajelölt került kiültetésre. A Burley fajták Biriben és Napkoron, míg a Virginia fajták Ófehértón és Nyírkarászban lettek kihelyezve.

 Ebben az aszályos forró időszakban óriási kihívás a növényeknek, de természetesen minden más élőlénynek is elviselni a körülményeket. A szemle alkalmával a településeket járva tapasztalható volt, hogy az egyes kultúrák mennyire tolerálják ezeket a körülményeket. Megfigyelhető, hogy a kukorica, napraforgó, kalászos, dohány kúltúrák közül még mindig a dohány az, amely legjobban tolerálja ezeket a feltételeket.

A dohány kiültetése óta az egyes helyszíneken 15-20 mm csapadék volt mérhető. Ennek eredményeképpen azok az ültetvények melyekben jó a beállottság az aszály ellenére is, ugyan lassabban, de jól fejlődtek. Az aszály jelei a június utolsó forró hétében kezdtek megjelenni a dohány növényeken, mely az alsó levelek sárgulásában a tövek felnyurgulásában, esetleg virágzat képződésében vagy a korábbi ültetések alsó leveleinek száradásában mutatkozik.  A hétvégére jósolt csapadék, melyre óriási szükség van, ezeken az ültetvényeken még rengeteget segíthet, hiszen ez az elmúlt évben is tapasztalható volt.

A körülmények ellenére minden egyes helyszínen érzékelhető volt az, hogy a termelők mindent megtesznek annak érdekében, hogy mennyiségi és minőségi termést állítsanak elő. A kísérleti ültetvények kiemelkedő kultúr állapotban voltak. Az öntözhető Virginia ültetvényeken az öntözés folyamatos, a Burley ültetvényeket pedig sorközművelésekkel és fejtrágyázással igyekeznek támogatni.

A vírus betegségeket tekintve a felvételezés alkalmával nagyon alacsony fertőződöttségi szint volt tapasztalható. Paradicsom bronzfoltosság (TSWV) tekintetében kevesebb, mint 0,5 %, uborka mozaik (CMV) 1-2 %, Y vírus (PVY) esetében pedig 2 db fertőzött tövet találtunk összesen. A felvételezést a korábbi módszer alapján végeztük el, mely szerint a tábla szélétől számított második sorban 10 tövet elhagyva 200 tövet vizsgálunk meg és jegyezzük fel a talált beteg tövek mennyiségét.



Forrás: Balogh Dávid NYIDOTER Kft.







Kövessen minket