Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Spanyolországi FCV termesztés 2022.

2022.09.12. 5:41:00



   Fekete Tibor

Spanyolország a második legnagyobb FCV termesztő ország Európában, Olaszország után. Az idén, összesen 21.500 tonna termés várható, mely jelentősen elmarad a korábbi évek átlagától. Az előző három év átlaga 26.800 tonna volt, melytől az idei becsült termés közel 20%-al lesz kevesebb.

A terméscsökkenés fő oka, hogy a megnövekedett input anyagárak költségnövelő hatását a termelők kevesebb anyagfelhasználással reagálták le. Így csökkent a kijuttatott alaptrágya és fejtrágya mennyisége, valamint a növényvédő szer felhasználás is. Egyes termesztési térségekben az elérhető víz mennyisége is korlátozva volt, mely az öntözések számának csökkenését eredményezte. Néhány termelő látva az elmúlt évek vízellátási gondjait, az idén megvalósította a csepegtető öntözést. Ez az öntözési mód víztakarékos és a tápanyagok kijuttatására is alkalmas, ezzel jelentős költségcsökkenést biztosítva. A hagyományos, szórófejes (kis szórófejek) öntözést párhuzamosan megtartva az ültetvényben a kívánt páratartalmat is biztosítani tudták.

A várható termés közel 25%-a lett eddig betakarítva. A megszárított dohányok minősége elmarad a korábbi átlagtól, ami jelentős visszalépést fog okozni a fermentált dohánypiacon, mert a spanyol dohány vevői eddig évjáratoktól független, kiegyenlített jó minőségű dohányt vásároltak.

A spanyol dohánytermesztés támogatottsága igen alacsony. A termesztést csak úgy tudják a termelők fenntartani, hogy a lehető legnagyobb termés elérésére törekednek, mely magas árbevételt biztosít számukra. Az országos termésátlag 3.600 kg/ha körüli. Az idei termesztési szezonban a dohány felvásárlási árát utólagosan itt is emelték a felvásárló cégek, de még a végső megállapodásra várni kell feleknek. Jelenleg a spanyol flavor dohány ára nem éri el a gázkompenzációval növelt magyarországi filler FCV várható átlagárakat.



Forrás: Fekete Tibor Universal Europe, agronómiai koordinátor







Kövessen minket