Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Termésnövelő készítmények alkalmazása burley dohányban

2022.11.28. 7:58:00



     Balogh Dávid

A 2022-es termesztési szezonban több termésnövelő készítmény került felhasználásra kísérleti jelleggel dohányban. Az egyre változékonyabb időjárás következtében a kultúrnövényeinket célszerű támogatni könnyen felvehető tápanyagokkal, melyek egyben fokozzák a stressz tűrőképességüket. Ezáltal ellenállóbbá tudjuk tenni őket a környezeti hatásokkal szemben.

Az idei megfigyelést burley dohányban végeztük el, ahol az FMC és a Huminisz Kft készítményeit alkalmaztuk.

A megfigyelt területen 0,6 ha került beültetésre május 20-án. Már az ültetés pillanatában is hiányzott a csapadék a talajból, így a palántázást követően a sorok beöntözésre kerültek. Így jó beállottságot sikerült elérni. Ezt követően a betakarítás végéig összesen 40 mm csapadék hullott, de ezek is sokszor csak 1-2 mm mennyiségben egyszerre, melyből így a növény nem sokat hasznosíthatott.

  • Felhasznált készítmények:
    • FMC:
      • RhizoMagic
      • RadistartGold 
    • Huminisz Kft:
      • Kondisol B+S
      • Solvitis Magneto
      • Solvitis CaN
      • Solvitis 4-4-11

RadistartGold:   Az ültetést követően néhány mm csapadékot megelőzően kézzel a tövekhez szórva juttattunk ki 15 kg anyagot kb. 0,3 ha területen. Sajnos bemosó csapadék csak későn és kis mennyiségben érkezett.

RhizoMagic:      Az első növényvédelemmel kombináltan juttattuk ki június elején a készítményt, mely háti permetezőgéppel történt. A kezeléshez összesen 100 l víz mennyiséget használtunk fel, melyhez 0,5 %-os mennyiségben kevertük a készítményt. A teljes terület kezelésre került.

Huminisz készítmények: A huminisz készítményeket három menetben juttattuk ki.

  1. kezelés: 8-10 leveles állapotban a teljes terület kezelve lett július közepén. Felhasznált készítmények: Kondisol B+S 4 l/ha + Solvitis Magneto 1 l/ha + Solvitis Zn 1 l/ha. A kezelés szántóföldi permetező géppel történt 200 l lé mennyiséggel.
  2. kezelés: virágzás kezdetekor a kacsozási és kacsgátlási munkálatokat megelőzően július végén Kondiosol B+S 4 l/ha + Solvitis CaN 1 l/ha +Solvitis 4-4-11 1 l/ha háti permetezővel kb. 0,2 ha területen.
  3. kezelés a kacsozási és kacsgátlási munkálatokat követően augusztus elején Kondisol B+S 4 l/ha + Solvitis 4-4-11 2 l/ha szintén háti permetezővel kb. 0,2 ha területen alkalmazva.

Összegzés: A nagyon aszályos nyári időjárás következményeképp a területről betakarított termés mennyisége kb. 40 %-al maradt el a potenciális termőképességtől. Hektárra kivetítve kb. 1300 kg-ot ért el a termésátlag, de ez így is átlagon felülinek mondható a 2022-es évben. Ilyen extrém aszályos körülmények között a felhasznált készítmények hatásainak kiértékelése igen nehezen megállapítható, azonban elmondhatjuk, hogy az állományon az aszály jelei, mely alatt értendő az alsó levelek kényszerérése, korai felsárgulása és száradásnak indulása, láthatóan később kezdődött meg más dohány ültetvényekben tapasztaltakhoz képest. Értékelhető aljleveleket sajnos csak nagyon kis mennyiségben tudtunk betakarítani, mivel ezek korán felsárgultak és száradásnak indultak. Tapasztalható volt, hogy a kezeléseket követően (ez néha kisebb csapadékkal is társult a kijuttatás után) az állomány valamelyest jobban fejlődésnek indult. A tetejezési és kacsgátlási munkálatokat követően az anya és a hegylevelek ugrásszerű fejlődést mutattak, de még így is kevésbé fejlődtek ki, mint más évjáratokban.

Mivel az extrém termesztési körülmények nem tették lehetővé a kijuttatott készítmények hatásainak reprezentatív vizsgálatát, ezért a kísérlet a 2023-as termesztési szezonban megismétlendő.

Az ültetvényről készült néhány fotó az alábbiakban kerül bemutatásra:

8-10 leveles állapot 07.11.

10-12 leveles állapot 07.17.

10-12 leveles állapot 07.19.

08.01 tetejezés előtti állapot

08.15. tetejezést követő állapot



Forrás: Balogh Dávid Nyidoter KFT agronómusa, Növényorvos







Kövessen minket